Brandsäkerhet

Alla våra lägenheter är utrustade med brandfiltar och brandvarnare med tioårsbatterier. Och för att minimera riskerna för att en brand ska sprida sig till ett helt hus, fungerar varje lägenhet som en brandcell. Det innebär att du är skyddad i lägenheten i minst en timme – även om det brinner utanför.

Brandsäkert hem – video 

Skydda dig mot brand hemma – PDF

Checklista – så kan du undvika brand

  • Testa att batteriet i brandvarnaren fungerar genom att trycka på testknappen.
  • Se till att alla i familjen vet var brandfilten finns och hur den ska användas.
  • Lämna aldrig levande ljus obevakade och placera dessa stadigt så att de inte kan välta. Använd alltid ljushållare som är värmetåliga.
  • Undvik att lämna spisen när du lagar mat. Rengör fläkt och fläktfilter regelbundet.
  • Kontrollera att elsladdar är hela och undvik skarvsladdar i den mån det går.
  • Om du grillat, ta hand om askan – den kan glöda i flera dygn och ska inte hällas bland soporna innan du är säker på att den är släckt. Förvara den i stället i särskild plåthink med lock.
  • Grilla inte på balkongen eftersom det ökar risken för brand.
  • Ställ inget brännbart i trapphuset som till exempel barnvagnar, tidningar och kartonger. Trapphuset är en viktig utrymningsväg och en brand där kan få svåra konsekvenser.
  • Håll vind, källare och garage låsta, låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.

Gör så här vid brand – rädda, varna, larma, släck!

Rädda

Rädda dig själv och andra personer som är i fara i din närhet först. När det brinner är alltid den säkraste utrymningsvägen längst ner mot golvet. Där är luften mest syrerik. Det är också mycket viktigt att stänga alla dörrar (och även fönster om du hinner) efter dig. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

Varna

Nästa steg är att varna alla som är i närheten av branden så att också de har chans att ta sig ut i god tid. Det kan exempelvis vara att du ropar ”DET BRINNER!” eller att du ringer på alla dörrar i din trappuppgång.

Larma

Därefter ska du ringa 112. Där kommer larmoperatören berätta mer för dig hur du ska gå tillväga. Det är först nu brandkåren rycker ut.

Släck

Först när du har genomfört de tre första punkterna kan du försöka släcka. Det är mycket viktigt att du inte riskerar ditt eget liv när du försöker släcka branden. Tänk på att röken är mycket giftig och syrefattig. Återigen gör det stor skillnad att bara lyckas stänga in branden.

Så använder du brandfilten