I lägenheten
Vanliga frågor och svar
Det är inte tillåtet att sätta upp egna markiser eller glasa in balkongen eftersom dessa åtgärder kräver bygglov. Är det så att du vill förändra något där du bor ska du alltid prata med din kvartersvärd först.
Det finns en hel del bestämmelser om vad du får och inte får ändra i din bostad.
Du får tapetsera eller göra liknande förändringar om du betalar själv. Det enda kravet är att arbetet måste vara professionellt gjort, annars kan du bli tvungen att betala när du flyttar. Kontakta alltid din kvartersvärd innan.
Du får inte ändra planlösningen på lägenheten, till exempel ta bort en vägg, ändra på fast inredning (ta bort diskbänk eller skåp till exempel), dela av rum med fastmonterade väggar eller göra valv mellan två rum, bygga en bastu i lägenheten eller montera en köksfläkt till ventilationssystemet.
Ta alltid kontakt med din kvartersvärd om du vill förändra något i din lägenhet.
Vad får jag göra utomhus?
Som hyresgäst ska du alltid kontakta din kvartersvärd om du går i tankarna att bygga en altan, staket, ändra i trädgården eller göra något montage på våra fasader. På så sätt undviker du att du måste ta bort något som du nyss satt upp eller byggt.
Om vi godkänner tex. ett bygge av en mindre altan på befintlig plattyta ska en ritning lämnas in med mått och placering. Vi godkänner inte, egna uterum/takmonteringar utomhus, spa/pooler med anledning av vattenförbrukning och av säkerhetsrisker.
Hos oss har du en personlig kvartersvärd, en person som du alltid kan vända dig till när du har frågor om ditt boende, vill göra en felanmälan eller undrar över något. Du når kvartersvärden via telefon, e-post eller genom att lämna ett meddelande i brevlådan.
Normalt sett arbetar kvartersvärden klockan 07.30–16.30 (lunch 12–13).
Du ringer direkt till skadedjurbekämpningsföretaget Nomor som vi har ett skadedjursavtal med. Telefon 0771-122 300.
Vid akuta problem på kvällar och helger kan du ringa fastighetsjouren på 090-14 26 10. Akuta situationer är till exempel att du låser dig ute, att ett fönster går sönder eller att det står vatten i källaren. Vid brand, olyckor, inbrott och liknande ringer du som vanligt larmnumret 112.
Att ha en behaglig temperatur i lägenheten är viktigt. Vi försöker hålla 20–21°C i alla våra lägenheter året runt, men du kan också själv påverka vilken temperatur du vill ha i lägenheten.
Kalla element
Om du har 21 grader eller varmare inomhus slår termostaten av och elementet blir kallt. Det är alltså helt normalt.
Om temperaturen är någon grad för låg, kontrollera att termostaten är rätt inställd. Om temperaturen fortfarande är för låg eller för hög ringer du din kvartersvärd så hjälper hen dig.
Täck inte för elementet
Det ska finnas ett utrymme både ovanför och nedanför elementet eftersom luften måste kunna cirkulera. Om du vill ställa en soffa framför elementet, lämna ett mellanrum på 15–20 centimeter.
Långa gardiner lurar termostaten
Om gardinerna täcker termostaten blir avkännaren lurad. Det kan ge flera grader lägre rumstemperatur. Dra därför gardinerna åt sidan så att termostaten kan känna av rumstemperaturen.
Vrid på termostaten några gånger
Ett normalt element är varmare upptill än nertill. Ju kallare ute, desto varmare känns elementet. Ibland kan det dock bli stopp i reglaget i termostaten. Om ditt element inte blir varmt på vintern, kan du vrida termostatventilen fullt ut och tillbaka några gånger. Lämna sedan termostaten i fullt öppet läge, det vill säga vrid motsols till det tar stopp. Då ska elementet bli varmt på en kvart.
När sätts värmen på i min lägenhet?
Många tror att värmen sätts på vid ett visst datum, men så är det inte. Värmen startar upp automatiskt via givare som känner av utomhustemperaturen. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Vid snabba väderomslag, till exempel under höst och vinter, hinner inte alltid fastighetens värmesystem ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad.
Varför är elementen ibland kalla trots att det är kallt ute?
På elementen sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är 21 grader i rummet stängs vattenflödet i elementen av. Efter ett tag svalnar elementen till samma temperatur som i rummet. Det är därför man ibland kan känna att elementen är kalla fast det är minusgrader ute.
Vad händer om det blir kallare än 21 grader i rummet igen?
Då ser termostaten till att elementen blir varma igen.
Vad kan jag göra för att reglera värmen?
Tänk på att möblera värmeeffektivt. Soffor och hyllor som placeras framför elementet hindrar värmen från att sprida sig i rummet. Tunga gardiner som hänger framför termostaten gör att den får svårt att känna av den genomsnittliga värmen i rummet och den tror då att det är varmare än det kanske är i rummet.
I den här informationsfoldern förklarar vi hur du kan kontrollera och förbättra din inomhusmiljö.