Rester, rens och skal är inte värdelöst skräp. Det innehåller näring och energi som vi kan ta tillvara – och allt som kan återvinnas är bra för miljön.
Matavfall är en stor del av det vi kastar i de gröna tunnorna för hushållsavfall. Om vi återvinner matavfallet behöver vi inte ta ytterligare av jordens resurser – eftersom det går åt mindre energi för att återvinna än producera nytt.
Att ta hand om matrester är enkelt. Skrapa ner allt som kan återvinnas i den särskilda papperspåsen – och lägg sedan påsen i det bruna kärlet för matavfall i soprummet. Klart! Du som har matavfallssortering på ditt område kan hämta bruna påsar för sortering i ditt soprum.
Några tips och råd:
- Använd bara de papperspåsar du får av oss.
- Använd påshållaren – inga täta plasthinkar.
- Platta ut bottnen i påsen och vik ner en kant upptill.
- Låt blött matavfall rinna av i vasken.
- Om matavfallet är väldigt blött kan du blanda i oblekt hushållspapper eller tidningspapper. Du kan också använda dubbla påsar.
- Fyll inte påsen helt – upp till hållarens kant är lagom.
- Byt påsen ofta – minst var tredje dag.
- Vik ihop påsen innan du lägger den i det bruna kärlet
- Påshållaren tål maskindisk
|

|
Det här kan du återvinna
Rätt sorterat matavfall ger mycket biogas och är en bra restprodukt för gödning. Därför är det viktigt att sortera rätt!
RÄTT Matrester (tillagade eller råa) Bröd, kex, kakor och bullar Grönsaker, rotfrukter och frukt Kaffesump och kaffefilter Tesump och tepåsar Ris, mjöl, pasta Ägg och äggskal Skal från skaldjur Mindre ben från kött, fisk och fågel Popcorn, godis och choklad Blommor och blad (men inte jord!)
|
FEL Tobak – fimpar och snus Tuggummi Mjuk plast/plastfolie Jord, lera, sand och grus Kattsand Blöjor Bindor och tamponger Textilier Dammsugarpåsar Grillkol och aska
|
Läs mer om hur du sorterar rätt