Diskmaskin

Visst vore det skönt att ha en diskmaskin? Bostaden står för installation, service och eventuella reparationer – ett smidigt sätt att förenkla din vardag

Väljer du att installera en diskmaskin innebär det att en summa kommer att läggas på din hyra varje månad. Är det inte förberett för diskmaskin i din lägenhet kan det tillkomma ytterligare kostnader, till exempel byte från en tvågreppsblandare till en engreppsblandare.

Din kvartersvärd avgör om det går att installera en diskmaskin i din lägenhet.

Diskmaskinen som är 45 cm bred kan endast beställas där utrymmet är för litet för en 60 cm bred diskmaskin.

I en del av våra lägenheter går det inte att installera diskmaskiner på grund av tekniska orsaker. Kontakta din kvartersvärd så får du veta mer om det går att installera en diskmaskin i din lägenhet.

För dig som har diskmaskin idag men vill byta kan det även tillkomma en tidigareläggningskostnad. Det vill säga en kostnad du betalar om den åtgärd du väljer inte ligger i tid för utförande enligt de intervaller Bostaden har.

Ska du flytta och vill ta med din diskmaskin?

Om du vill ta med din egenköpta diskmaskin som inte tillhör lägenheten ska du ta kontakt med din kvartersvärd. Då kan du få hjälp med att koppla ur diskmaskinen, helt utan kostnad. Det är jätteviktigt att vattenröret och avloppet stängs på rätt sätt så att det inte uppstår en vattenskada i lägenheten.

Ska du flytta och vill lämna kvar diskmaskinen?

Om du har en diskmaskin som inte tillhör lägenheten men som du vill lämna kvar när du flyttar måste du först komma överens med den hyresgäst som ska ta över din lägenhet att hen även övertar diskmaskinen. När du har gjort det ska du och den inflyttande hyresgästen fylla i en överlåtelseblankett som sedan lämnas till din kvartersvärd.

Överlåtelseblankett diskmaskin

För att diska energisnålt, tänk på att

  • alltid diska med full maskin
  • använda ett så kort program som möjligt, gärna skondisk för disk som inte är så hårt smutsad
  • det oftast är tillräckligt att diska med program där maxtemperaturen är 55°C
  • inte spola av disken i varmt vatten, oftast räcker det med att skrapa av matresterna i stället
  • om möjligt koppla bort torkfunktionen, den krävs bara om du ska diska flera gånger direkt efter varandra. Om det inte går att koppla bort torkfunktionen kan du stänga av maskinen när torkprogrammet startar.