Anpassa textstorlek
A A A
22 januari 2020

Bostaden utvecklar ett helt nytt hållbart kvarter på Västteg

Bostaden känner ett stort engagemang för ett bättre Umeå och i det här projektet planerar och projekterar man för flera målgrupper. Geolager, solceller och en ny satsning på inomhusklimatet sätter både hållbarhet och livskvalitet i fokus.

Västteg
Illustrationer: Arkinova.

 

- På Västteg bygger vi nu ett attraktivt och komfortabelt boende där det kommer finnas ett utbud för alla åldrar, säger Berndt Elstig, fastighetschef på Bostaden.

På Västteg bor man i synnerligen attraktiva lägenheter som är ljusa, välkomnande och där ledorden är komfort och livskvalitet. Man har en egen inglasad balkong och tillgång till underjordiskt varmgarage som är lättillgängligt via trapp/hiss. I husen finns dessutom varmförråd och cykelförråd. Här satsas också extra mycket resurser på att skapa en attraktiv utemiljö där man kan njuta av en vacker, levande innergård året runt. Det finns även tillgång till parker och fina promenadstråk på Bölesholmarna och längs älven.

När man bor i en lägenhet i seniorboende plus finns en värd/värdinna på plats några dagar i veckan. Här får man uppleva trygghet och gemenskap när man bor med grannar i samma ålder. Man bor i en funktionellt utformad lägenhet och tillsammans med sina grannar kan man exempelvis laga middagar i gemensamhetslokalen eller umgås i orangeriet. Det finns dessutom bastu och relax och andra faciliteter som möter den äldre målgruppens önskemål på sitt boende.

Området Västteg blir en del i det nya sammanhållna Tegs centrum. Med ringledens färdigställande påbörjas en strukturomvandling där tidigare E4 omvandlas till ny stadsgata och Tegs östra och västra sida kommer återigen att kopplas samman och skapa ett sammanhållet Tegs centrum. De nya stadsgatorna kommer främja kollektivtrafik, gång och cykeltrafik och på så sätt även öka tillgängligheten till andra delar av staden.

- För oss är det här ett stort investeringsprojekt där vi tar ett helhetsgrepp och vill tillgodose olika målgruppers önskemål om ett tryggt och bra boende. Tillsammans med andra aktörer stärker vi och tar tillvara den potential som finns i området och bidrar till samhälls- och boendeutvecklingen, säger Berndt Elstig.

Här erbjuder Bostaden hållbart boende för alla generationer. Man bygger ca 350 lägenheter. Det är ettor, tvåor, treor och fyror. Fokus ligger på tvåor. Husen i området byggs i 4–6 våningar med underjordiskt garage. Området beräknas stå klart 2024.

Planerad byggstart är sommaren 2020.

På Västteg bygger Bostaden boenden i olika former:

  • Traditionella hyreslägenheter för alla men 10 procent av lägenheterna går till ungdomar 18-25 år. Vi bygger cirka 100 traditionella hyreslägenheter.
  • Seniorboende plus-lägenheter, för seniorer från 60 år. Vi bygger cirka 130 seniorboende plus-lägenheter.
  • På uppdrag av Umeå kommun, ett vård- och omsorgsboende med 120 lägenheter.

Vård- och omsorgsboendet, som byggs i samverkan med Umeå kommun, kommer att ha genomtänkta, ändamålsenliga lokaler för att möjliggöra omsorg av högsta kvalitet. Där beslutar kommunens biståndsbedömare vem som får möjlighet att hyra en vård- och omsorgslägenhet

Mer information:

Berndt Elstig
Fastighetschef
090-17 75 40

Anna Wiberg
Kommunikatör
070-274 62 74

Läs mer om projektet

Observera att bilderna är illustrationer som kan komma att förändras.