Anpassa textstorlek
A A A
30 september 2019

Bostaden satsar på ungdomslägenheter

Nu gör Bostaden en stor satsning som ska underlätta för ungdomar att hitta sitt första egna boende. Man öronmärker ett visst antal mindre lägenheter i beståndet och erbjuder dem till unga i åldern 18–25 år.

Bristen på hyreslägenheter och ökade krav för att köpa en bostad har lett till att framförallt unga vuxna har svårt att komma in på bostadsmarknaden, särskilt när det rör sig om den första egna bostaden. Dessutom har ungdomar i åldern 18–25 år betydligt kortare kötid än äldre som stått längre tid i kön.

- Framförallt unga vuxna har svårigheter att få ett hyreskontrakt, särskilt när det rör sig om den första egna bostaden. Med den här satsningen hoppas vi att det ska bli enklare för ungdomar att få sin första lägenhet, säger Jerker Eriksson, Bostadens vd.

400 lägenheter

Totalt öronmärker man initialt 400 lägenheter i hela beståndet. Till största delen handlar det om mindre lägenheter, ettor och tvåor, som är anpassade för ungdomar. I framtida nyproduktion kommer även tio procent av lägenheterna att öronmärkas för ungdomar mellan 18 och 25 år.

- De lägenheter vi öronmärker kommer att vara mindre och därmed också ha lägre hyra, något vi tror lämpar sig väl för ungdomar som kanske har otrygga anställningsvillkor eller lägre betalningsförmåga. Dessutom tror vi att det här kan skapa en hållbar och trygg hyresmarknad då fler unga får ett eget förstahandskontrakt. Allt för ett bättre Umeå, säger Anders Hugosson, marknadschef, på Bostaden.

Fakta:

Antal: 400 lägenheter, ettor och tvåor
Tillgänglighet: 137 lägenheter har hiss
Storlek: 18 kvm-60 kvm
Hyra: Huvuddelen av lägenheterna har en hyra på mellan 3000 kr och 5000 kr per månad.

 

Mer information

Anders Hugosson, marknadschef
090-17 75 51
anders.hugosson@bostaden.umea.se