Anpassa textstorlek
A A A
07 oktober 2019

Bostaden inför åldersgräns för bostadskön

I likhet med ett flertal övriga allmännyttiga bostadsbolag i Sverige inför Bostaden nu åldersgräns för bostadskön. Från och med idag kan man inte ställa sig i bostadskön förrän året man fyller 16.

I Bostadens kö står i dagsläget ungefär 11 000 personer som är under 16 år. Det innebär att en stor del av bostadskön är inaktuell eftersom man inte får skriva kontrakt på en bostad förrän man fyller 18 år. Men nu ändras kösystemet och från och med idag kan man inte ställa sig i bostadskön förrän året man fyller 16.

- Vi är övertygade om att ändringen ska leda till att vi får en mer aktuell kö med de som verkligen söker bostad. En stor andel unga saknar dessutom kötid från tidig ålder och har inte haft samma förutsättningar att få ett första boende som de vars föräldrar ställt dem i kö, säger Jerker Eriksson, vd, på Bostaden.

Sedan tidigare har man öronmärkt 400 lägenheter för ungdomar mellan 18 och 25 år och man hoppas att förändringen av åldersgräns också ska gynna ungdomar.

- Långsiktigt underlättar det här för ungdomar som flyttar till Umeå att köa sig till ett förstahandskontrakt, något som går hand i hand med vår satsning på lägenheter för ungdomar. Det tror vi är bra för Umeå, säger Anders Hugosson, marknadschef, på Bostaden.

De som redan står i Bostadens kö och är under 16 år får stå kvar, ingen ändring görs.

Mer information

Anders Hugosson, marknadschef
090-17 75 51
anders.hugosson@bostaden.umea.se

Jerker Eriksson, vd
090-17 76 15
jerker.eriksson@bostaden.umea.se