Anpassa textstorlek
A A A
19 november 2019

Bostaden agerar kraftfullt mot olovlig andrahandsuthyrning

Bostaden har trappat upp arbetet med olovlig andrahandsuthyrning och välkomnar att frågorna även uppmärksammas av massmedia.

Ett av Bostadens hus på Lilljansberget 

- Vi är övertygade om att vår satsning mot olovlig andrahandsuthyrning och andra oriktiga hyresförhållanden bidrar till en rättvis bostadsmarknad. För oss är det här en hjärtefråga, säger Jerker Eriksson, vd, på Bostaden.

Det här är ett allvarligt problem för en fungerande hyresmarknad och för våra hyresgäster handlar det om trygghet. De ska veta vilka grannar de har och som hyresvärd vill vi också veta vem som bor i lägenheterna.

Satsningen ger resultat

- Vi har jobbat kontinuerligt med det här under många år men nu trappar vi upp arbetet. Vi har anställt en jurist som tillsammans med övriga medarbetare arbetar med de här frågorna. Vi ser redan nu vilken effekt det här arbetet ger, säger Bostadens marknadschef Anders Hugosson.

Just nu har vi 50 pågående ärenden och det kommer nya ärenden varje vecka. Hittills har vi vunnit tillbaka cirka 40 st lägenheter. Dessutom finns ett problem gällande studentlägenheter och där gör vi nu studentprövningar. Där har vi nu fram tills idag återvunnit 93 st.

Hör Bostadens marknadschef berätta i P4 Västerbotten om hur vi jobbar med de här frågorna

Ny lagstiftning

Från den 1 oktober 2019 skärptes lagstiftningen om otillåten andrahandsuthyrning. Det har blivit enklare att säga upp någon som upptäcks. Det är dessutom nu brottsligt både för den som köper och säljer hyreskontrakt samt för den som tar ut överhyra.

Information om den nya lagen

Varför satsar Bostaden resurser på detta?

Det här är ett allvarligt problem för en fungerande hyresmarknad. Möjligheten att få tillgång till ett förstahandshyresavtal ökar genom vår satsning. Det är betydelsefullt för oss och bra för Umeå. För oss är det viktigt att förmedla bostäder till de som står i vår kö på ett rättvist sätt.

- Vi jobbar för hållbara hem för alla och för ett bättre i Umeå. Där hör inga olovliga andrahandsuthyrningar hemma, säger Anders Hugosson.

Information till hyresgästerna

Inom de närmaste dagarna kommer samtliga hyresgäster att få information om den nya lagstiftningen kring olovlig andrahandsuthyrning och vilka konsekvenser den kan medföra.

Information om den nya lagen

Vad kan man göra om man misstänker olovlig andrahandsuthyrning?

Du är varmt välkommen att ringa eller mejla till vårt kundcenter och tipsa eller ställa frågor om du tror att någon hyr eller hyr ut olovligt i andra hand. Tillsammans kan vi bidra till en fungerande hyresmarknad och ett rättvist kösystem.

Här finns information om andrahandsuthyrning hos Bostaden