Nya hyror från 1 april

Nya hyror från 1 april

Beslut av Hyresmarknadskommittén

Vid de lokala hyresförhandlingarna har vi inte lyckats komma fram till en överenskommelse mellan Bostaden och Hyresgästföreningen, därför gick ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK. Det är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med hyresförhandlingar. HMK har nu tagit beslut om att hyrorna kommer att höjas med i genomsnitt 1,5 % från 1 april. De nya hyrorna gäller till och med den 31 mars 2022.

Retroaktiv hyra

Aviseringen för april, maj och juni månads hyror är redan genomförda och höjningen kommer därför, efter överenskommelse tillsammans med Hyresgästföreningen, att tas ut retroaktivt på juli månads hyra. Det kommer att framgå i aviseringen vad som avser den nya hyran och vad som avser retroaktiviteten. 

Betalning via autogiro

Du som har autogiro får alltid en pappersavi vid förändrat totalbelopp på hyresavin (om du inte även har e-faktura, då kommer detta till din internetbank). På grund av det kommer du få en pappersavi både denna månad och nästa, men det är alltså bara information för att visa hur mycket pengar som dras och betyder inte att du ska betala hyran manuellt. Kontrollera gärna på förfallodatumet att pengarna har dragits från ditt konto.

Ökade kostnader ligger till grund för höjningen

Bostadens målsättning är att hyresrätten ska vara en bra boendeform med god kvalité för nuvarande och kommande generationer. Hyran behöver utvecklas på ett sätt som gör det möjligt att klara löpande drift, underhåll samt möjlighet att bidra till nyproduktion. Kostnadsutvecklingen i samhället gör att tjänster kopplat till boendet blir allt dyrare. Det ger oss högre kostnader för reparationer och underhåll samt ombyggnationer av våra fastigheter som är stora kostnadsposter i vår verksamhet. 

För ytterligare information kontakta gärna:

Jerker Eriksson, vd Bostaden, telefon 070-675 02 91

Anna Wiberg, kommunikatör Bostaden, telefon 070-274 62 74

BILAGA: Lista på de områden som inte får någon generell hyreshöjning

 

Områden som inte får någon höjning

Du som bor på följande fastigheter, som byggts eller renoverats de senaste åren, kommer inte att få någon generell hyreshöjning:

Hoppets gränd 24 – 30

Pedagoggränd 3 A-J

Petrus Laestadius väg 11 och 13

Tranbärsvägen 2 – 4

Tranbärsvägen 8 – 12

Östra Norrlandsgatan 74 – 88

Storgatan 86 B

Tuvgränd 1 A-D