Varför höjer ni hyran trots att ni sålt fastigheter och frigjort kapital?
Försäljningen innebär att vi har frigjort kapital till både nyproduktion och framtida behov av underhåll. Affären har gjort det möjligt för oss att möta befolkningstillväxten i Umeå med nya bostäder, inte minst för äldre hyresgäster. Affären gör det också möjligt för oss att ta hand om framtidens underhållsbehov på ett bättre sätt. Det måste vi lösa för att även fortsättningsvis kunna hålla våra fastigheter i ett gott skick. Hyran höjs på grund av ökade driftkostnader och för att vi även fortsättningsvis ska kunna bedriva vår verksamhet med god service till dig som hyresgäst.
Varför höjer ni hyran för min lägenhet som också är i behov av renovering men som inte renoveras?
När det gäller det invändiga underhållet i lägenheterna bestämmer du som hyresgäst själv när du vill att tapeter, golvmattor med mera ska bytas. Det kallas hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll. På din personliga sida kan du se din lägenhetsstatus och när det är dags för till exempel golv- och tapetbyte i din lägenhet. Du kan även prata med din kvartersvärd så hjälper hen dig. Läs mer om hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll.
När det gäller det generella underhållet i vårt bestånd har vi ett ansvar för att ta hand om våra fastigheter. Vi har en plan för hur fastigheterna ska underhållas och renoveras så att inte standarden blir för låg. Planen baseras på en genomgång som vi har gjort av alla våra fastigheter och som visade var behovet är som störst. Våra beslut om var vi ska renovera baseras på den genomgången. Generellt kan man säga att det är många av våra hus som är i behov av renovering, särskilt de som byggdes under miljonprogrammet, och vi gör allt vad vi kan för att renovera och fräscha upp i husen.
Hur stor blir höjningen för mig som enskild hyresgäst?
Efter strandade förhandlingar mellan Bostaden och Hyresgästföreningen gick ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK. Det är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med hyresförhandlingar. HMK har nu tagit beslut om att hyrorna kommer att höjas med i genomsnitt 2,1 procent från och med den 1 maj 2020.
Normalt sett höjs hyran från och med april månad men i år blir höjningen en månad senare. De nya hyrorna gäller till och med den 31 mars 2021.
Hur ska den retroaktiva höjningen betalas?
Aviseringen för maj månads hyror är redan genomförd och höjningen för maj månad kommer därför, efter beslut tillsammans med Hyresgästföreningen, att tas ut retroaktivt.
För att underlätta för dig som hyresgäst kommer vi att fördela den retroaktiva hyreshöjningen för maj över 7 månader med start i juni och avslut i december. Det kommer att framgå i aviseringarna vad som avser den nya hyran och vad som avser retroaktiviteten.
Höjs hyran för alla hyresgäster?
Ja, men med undantag för de som bor i några av våra senast nybyggda och renoverade lägenheter. Du som bor på någon av följande adresser får inte höjd hyra från och med den 1 maj:
- Axtorpsvägen 3
- Hoppets gränd 24-30
- Pedagoggränd 3 A-J
- Petrus Laestadius väg 11 och 13
- Storgatan 118-120
- Storgatan 122-124 och Ankargränd 3-11
- Tranbärsvägen 2-4
- Tranbärsvägen 8-12
- Tuvgränd 7 och Västra Idrottsallén 10
- Östra Norrlandsgatan 68-70
- Östra Norrlandsgatan 74-88
- Storgatan 86 B
- Tuvgränd 1 A-D
Varför höjs hyran?
Vår målsättning är att hyresrätten ska vara en bra boendeform med god kvalité för nuvarande och kommande generationer. Hyran behöver utvecklas på ett sätt som gör det möjligt att klara löpande drift, underhåll samt möjlighet att bidra till nyproduktion. Kostnadsutvecklingen i samhället gör att tjänster kopplat till boendet blir allt dyrare.
De senaste åren har bygg- och förvaltningskostnader ökat väsentligt mer än den allmänna inflationen. Det ger oss högre kostnader för reparationer och underhåll samt ombyggnationer av våra fastigheter som är stora kostnadsposter i vår verksamhet.