Nu är vår första delningspool för bilar, cyklar och verktyg igång!

https://www.bostaden.umea.se/Global/DisplayMultimediaDescription.ashx?guid=14b2e88f-0962-4bd1-b5e1-e28daeb19930

Igår invigdes Bostadens unika delningspool med cyklar, bilar och verktyg. Vi fick möjlighet att träffa hyresgäster som var nyfikna av att veta mer om hur delningspoolen fungerade och vad som ingår i konceptet. Många av besökarna provade även på att cykla på någon av poolcyklarna vilket vart uppskattat. Det blev en väldigt lyckad dag med många positiva möten med våra hyresgäster!

Vad är delningspoolen för något?
Delningspoolen finns på Magistervägen 6 på Ålidhem och i den ingår fem cyklar (två lådcyklar, två elcyklar och en vanlig damcykel), två elbilar, verktyg och ett verkstadsrum. Bilpoolen är öppen för alla att använda medan cykel- och verktygspoolen kräver ett medlemskap för att våra hyresgäster ska kunna nyttja dom.

Att bli medlem i cykel- och verktygspoolen kostar 250 kr per år. Att hyra en cykel kostar sedan mellan 6 kr – 16 kr i timmen beroende på vilken cykel användaren har bokat. Verktygen kostar 30 kr per bokningsintervall där intervallet är tre timmar. Priserna för att använda en av elbilarna kan skilja sig åt, men utgångspriset är från 34 kr i timmen.

Boende på Magistervägen 8, 10, 12 och 14 samt Historiegränd 3, 5, 7, 9 och 11 är dom första bland våra hyresgäster att få möjligheten att gå med som medlem i delningspoolen. Det här är Bostadens första delningspool och vi behöver tid och möjlighet att testa konceptet för att säkerställa att delningspoolen blir så bra som möjligt för våra hyresgäster som använder det – därför erbjuds bara en mindre grupp hyresgäster att bli medlem till att börja med. Vår förhoppning är att kunna erbjuda fler hyresgäster som bor i närheten av delningspoolen att gå med lite längre fram.

Varför har vi startat en delningspool?
Bostaden arbetar för visionen om att skapa hållbara hem för alla. Vi arbetar med hållbarhet ur ett brett perspektiv och på verksamhetens alla nivåer. I vårt uppdrag ingår även ett ansvar att bidra till framtidens hållbara Umeå och vi strävar därför att minska resursanvändningen för att bidra till den cirkulära omställningen. En del i detta arbete är att vi ska möjliggöra för våra hyresgäster att kunna resa med hållbara transportsätt. Genom att starta en delningspool innehållande elbilar, olika typer av cyklar, verktyg och en cykelverkstad förenklar vi våra hyresgäster att välja och resa mer hållbart.

Vi är glada att hela delningspoolen äntligen är igång och kan användas av våra hyresgäster. Bilpoolen startades igång redan mitten av april men nu äntligen är även cykel- och verktygspoolen på plats och redo att användas. Ansökningarna till medlemskap har redan börjat trilla in så vi hoppas att uppstarten och användningen kommer igång lika fint som för bilpoolen.