Vad är normal elförbrukning för en lägenhet?
Vi får många frågor om energiförbrukning. Din elförbrukning beror bland annat på utetemperatur, lägenhetens storlek och om du har kall- eller varmhyra. Men du kan också påverka din elkostnad själv.
Våra lägenheter har antingen kall eller varmhyra
Kallhyra
Kallhyra innebär att din hyra är lägre, men att du själv betalar för uppvärmning och varmvatten. Energiförbrukningen för en lägenhet med kallhyra i Sverige är cirka 12 000 kWh per år, varav tre fjärdedelar består av uppvärmning och varmvatten.
Det är orsaken till att elkostnaden för lägenheter med kallhyra ofta blir högre under vintern. Utöver det tillkommer även din förbrukning av hushållsel.
Varmhyra
Har du istället varmhyra är uppvärmning och varmvatten inräknat i hyran. Då betalar du bara för din förbrukning av hushållsel. Den genomsnittliga energiförbrukningen för en mindre lägenhet med varmhyra i Sverige är cirka 2 000 kWh per år, respektive 5 000 kWh per år för en större.
Energiförbrukning
I en lägenhet är det belysning, vitvaror och matlagning som drar mest hushållsel. Men elektronik klättrar snabbt på listan och kommer troligtvis att bli en större energiförbrukare framöver.
Hur hög din elkostnad är påverkas av flera faktorer. Bortsett från om du har kall- eller varmhyra, beror kostnaden också på när fastigheten är byggd, lägenhetens storlek och utetemperatur. Hur många personer som bor i hushållet och vilka apparater som används spelar också roll.
Minska energiförbrukningen
För att minska energiförbrukningen kan du sänka inomhustemperaturen en aning. Du kan också använda diskmaskin istället för att diska under rinnande vatten, tvätta kläder på lägre gradantal och ha rätt temperatur i kyl och frys. Då minskar du både din elkostnad och din klimatpåverkan.