Orange Day – Samarbetet kring Huskurage ger resultat
Bostaden, Umebrå och Polisen i Umeå vill förebygga och förhindra våld i nära relationer. Den 25 november är Orange Day, starten för en 16 dagar långa kampanj där Bostaden är en av flera aktörer som belyser sitt huvudkontor i orange. Samma dag utbildas samtliga kvartersvärdar ännu en gång i Huskurage. Huskurage är ett led i Bostadens arbete för att motverka våld i nära relationer – något som enligt polisen har gett dokumenterad effekt.
– Vi kan se i våra anmälningar att Bostadens information ger resultat. Flera av anmälningarna vittnar att det är just tack vare informationen som man valt att agera och anmäla, säger Mats Bäckström på Polisen Umeå.
Huskurage kan göra skillnad
Huskurage handlar om att tillsammans förebygga, förhindra och stoppa våld i nära relationer. Bostaden, Umebrå och Polisen är övertygade om att man tillsammans kan göra skillnad. För Bostadens del har man under året förutom information i trapphus och på webben även delat ut boken om Huskurage till samtliga hyresgäster.
– Att Bostaden valt att dela ut boken till samtliga hyresgäster är imponerande och vi hoppas att fler hyresvärdar väljer att utbilda sin personal och informera sina hyresgäster om Huskurage. Tillsammans kan vi göra stor skillnad och bli fler som agerar när det finns en oro för att någon far illa i sitt hem, säger Ulrika Granskog processledare Umebrå.
Goda grannar
Ett gott grannskap kan göra stor skillnad i svåra lägen. Som granne kan du bidra, öka tryggheten och minska utsattheten i området där du bor genom att knacka på dörren, hämta hjälp, ringa polisen eller kontakta socialtjänsten.
– Vi bryr oss och vill uppmärksamma problemet med våld i nära relationer så att vi alla aktivt kan verka för att stoppa det, säger Jerker Eriksson, vd på Bostaden.
– Polisen vill att fler medborgare blir uppmärksammade på våldet, vågar säga ifrån, agera och ta ett tydligt avstånd från våldet i samhället. Fler män måste ta ansvar för mäns våld mot kvinnor, säger Mats Bäckström, Polisen i Umeå.
Umeå kommuns medborgarlöften
Umebrå ansvarar för Umeås handlingsplan mot våld och samordnar arbetet tillsammans med polisen kring medborgarlöften. Ett av Umeå kommuns medborgarlöften handlar om att öka medvetenheten hos medborgarna i Umeå kring våld i nära relationer och på så sätt förhindra och förebygga brott. Umebrå och polisen har uppmärksammat målgruppen yngre tjejer som uppger att de varit utsatta för psykisk, fysisk eller sexuellt våld i en parrelation.
Kampanj mot våld i ungas nära relationer
I ett samarbete mellan Umebrå, polisen och Midgårdsskolan har elever på Medieprogrammet skapat en kampanjidé – Vi måste prata om VÅLDET. Kampanjen är just nu synlig i centrala Umeå samt på lokalbussar.
– Att sätta fokus på frågan för att motverka killars våld mot tjejer, är en förutsättning för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, säger Ulrika Granskog, processledare Umebrå.
Frågor och mera information:
Anna Wiberg, kommunikatör
Bostaden
070-274 62 74, anna.wiberg@bostaden.umea.se
Mats Bäckström, Kommunpolis
Polisen
Mobil: 070-689 28 18, mats.backstrom@polisen.se
Ulrika Granskog, processledare
Umeå Brotts och drogförebyggande rådet
Umebrå
090-16 17 12, ulrika.granskog@umea.se
Om Internationella dagen för att eliminera våld mot kvinnor
1999 instiftade FN den 25 november som den internationella dagen för att eliminera våld mot kvinnor. Sedan dess pågår ett flertal initiativ för att belysa frågan och motverka våldet, med orange som enande symbolisk färg. Från 25 november fram till 10 december, den internationella FN dagen, pågår en 16 dagar lång kampanj för ratificering av ILO-konventionen 190, och ett total stopp av könsbaserat våld i världen.
Övriga aktörer som belyser Umeå
Umeå kommun, Länsstyrelsen i Västerbottens län, Länsförsäkringar Umeå, Lycksele och Skellefteå, Umeå Energi, UPAB och Vännäs (tre objekt)