Orange day, då belyser vi Bostadens arbete som görs varje dag – året om!
Den 25 november är det Orange Day, FN:s årliga kampanj mot det våld som drabbar kvinnor i världen. Bostadens arbete med att förebygga och förhindra våld i nära relationer sker ute på våra områden varje dag, året om. På Orange day vill vi uppmärksamma arbetet och visa konkret och visuellt vår tydliga ställning mot våldet genom att lysa upp vårt ståtliga huvudkontor, Moritzska gården, i orange.
På Bostaden är Huskurage och utbildningar gällande våld i nära relation en central del av vårt arbete och har varit så i många år. Vi utbildar personalen kontinuerligt och efter årsskiftet väntar en ny omgång av utbildningar som är kopplade till våld i nära relation.
Huskurage är ett led i Bostadens arbete för att motverka våld i nära relationer, något som enligt polisen har gett dokumenterad effekt. I anslutning till att vi tidigare delade ut Huskurageboken till samtliga hyresgäster berättade Mats Bäckström på Polisen Umeå att de då kunde se i polisanmälningar som kom in att Bostadens information gett resultat. Flera av anmälningarna vittnade nämligen om att det var just tack vare informationen som man valt att agera och anmäla.
Bostadens kvartersvärd Johan Åhlén(till höger på bilden) uppskattar Bostadens ställningstagande i frågan:
– Det här är ett otroligt viktigt ämne och det är något som vi aldrig får sluta att prata om. Att man verkligen agerar om man märker att något inte står rätt till. Det känns väldigt bra att vi på Bostaden jobbar med att förebygga och förhindra våld i nära relationer, säger kvartersvärden Johan Åhlén
Bostadens arbete med Huskurage
Huskurage handlar om att tillsammans förebygga, förhindra och stoppa våld i nära relationer. Ett gott grannskap kan göra stor skillnad i svåra lägen. Som granne kan man bidra, öka tryggheten och minska utsattheten i området där man bor genom att knacka på dörren, hämta hjälp, ringa polisen eller kontakta socialtjänsten.
Bostaden har information om Huskurage i trapphus och på webben samt att vi tidigare även delat ut boken om Huskurage till samtliga hyresgäster. För att ytterligare öka tryggheten har vi under året även startat upp Grannsamverkan.
Kvartersvärden Fredrik Taavo (till vänster på bilden) vill uppmana till omtanke och agerande.
– Är man orolig för en granne eller vän ska man inte tveka att höra av sig till polisen eller till sin kvartersvärd. Det kan räcka med att man knackar på grannens dörr för att stoppa ett brott. Små saker kan göra stor skillnad. Ung som gammal, om alla på något sätt hjälps åt genom att vara uppmärksamma kan det verkligen förändra, säger Fredrik Taavo kvartersvärd.
FAKTARUTA
Vad är Huskurage?
Precis som många andra bostadsbolag i Sverige samarbetar Bostaden med Polisen och Huskurage. Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relationer genom att ge grannar verktyg att agera.
Våld i nära relationer är klassat som ett folkhälsoproblem av världshälsoorganisationen WHO. I Sverige dör runt 20 personer varje år på grund av våld från sin nuvarande eller tidigare partner. Samtidigt lever två barn i varje skolklass i ett hem där fysiskt eller psykiskt våld förekommer.
Huskurage innebär egentligen civilkurage, att våga agera om man misstänker att någon far illa i trapphuset. Vi önskar att det görs av omsorg och omtanke om dina grannar. Genom att visa omsorg när du hör eller ser något som gör dig orolig, så kan du rädda liv och förhindra våld. Du kan också få en trevlig pratstund med dina grannar om det visar sig att det var något helt annat än det du föreställde dig när du gick till grannens dörr.
Gör så här om du är orolig för att en granne far illa:
• Ring på hos grannen.
• Vid behov, hämta hjälp! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
• Ring alltid polisen på 112 vid hotfulla och akuta situationer, du kan vara anonym.
• Om du känner allvarlig oro för att ett barn far illa, kontakta Socialtjänsten och gör en orosanmälan.
För att uppmärksamma vårt samarbete med Huskurage och Polisen sätter vi upp information i trapphusen på våra områden.
Tack för att du bryr dig!