Nya hyror från 1 januari 2025
De lokala hyresförhandlingarna är avslutade. Bostaden och Hyresgästföreningen har kommit överens om en genomsnittlig hyreshöjning på 4,79 procent för samtliga lägenheter. De nya hyrorna gäller från och med den 1 januari 2025. Ökade kostnader ligger till grund för höjningen
Varför höjs hyran varje år?
Hyresintäkten är Bostadens enda intäkt. De kostnadsökningar som drabbar bolaget skapar därför ett behov av att justera hyrorna för att kunna underhålla och bedriva verksamheten på ett långsiktigt hållbart sätt.
Bostadens uppdrag är att driva verksamheten efter affärsmässiga principer och med ett samhällsansvar. Med den kostnadsutveckling man haft de senaste åren har även Bostaden, som allmännyttigt bolag, behov att justera våra intäkter. Bostaden behöver ta ansvar, vara långsiktiga och ta hand om sina hus och hyresgäster samt bidra till en positiv utveckling för Umeå.
Bostadens målsättning är att hyresrätten ska vara en bra boendeform med god kvalitet för nuvarande och kommande generationer. Hyran behöver utvecklas på ett sätt som gör det möjligt att klara löpande drift, underhåll samt möjlighet att bidra till nyproduktion. Kostnadsutvecklingen i samhället gör att tjänster kopplat till boendet blir allt dyrare. Det ger oss högre kostnader för reparationer och underhåll samt ombyggnationer av våra fastigheter som är stora kostnadsposter i vår verksamhet.
Trepartens överenskommelse för hyresförhandlingen
Sedan 2023 har treparten enats om ett nytt system för att förhandla hyror. Treparten är Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och de privata fastighetsägarna. Kortfattat innebär hyresförhandlingssystemet tre steg.
I det första steget ska den generella utvecklingen av företagsrelaterade kostnader specificeras. De företagsrelaterade kostnaderna är enligt modellen förvaltning och underhåll, el, värme, vatten, renhållning samt räntor. Beräkning görs på ett snitt för åren 2021, 2022 och 2023 för att spegla en jämnare kostnadsutveckling över tid.
I steg två ska hänsyn tas till orten och företaget gällande kostnadsutvecklingen, hyresvärdens behov, bibehållen kvalitet, underhållsnivå, befolkningstillväxt samt möjlighet till effektiviseringar.
I steg tre ska hyresjusteringar som framkommit i steg 1 och 2 vägas mot hyresgästkollektivets behov av en rimlig, stabil och förutsebar hyresutveckling. Hyresjusteringens rimlighet kan hanteras med hjälp av BNP- och inflationsfaktorer.
Områden som inte får någon höjning
Ridvägen 20-30,
Stallgränd 2,4, 8, 10