Höstens trygghetsvandringar
Under oktober har Bostaden genomfört tre trygghetsvandringar och en fjärde sker under november. Hyresgäster, Polis samt representanter från Bostaden samt Umeå kommun har tillsammans vandrat runt i våra områden för att se hur utemiljön upplevs i mörker. På samtliga områden har vi tittat på mörka ytor och konstaterade att vi på de allra flesta platserna har bra belysning men att vi ändå kan göra ytterligare saker för att öka trygghetskänslan.
Ålidhem ska få nya armaturer
Generellt ser det bra ut på de allra flesta platser som besöktes på vandringen på Ålidhem. Det upptäcktes inga större avvikelser som kräver stora åtgärder. Vi upptäckte att det är en del fasadbelysning som inte fungerar på flera olika platser och adresser samt att det saknas trafikskyltar som varnar för farthinder. De flesta anmärkningarna handlar om att det behöver beskäras träd då grenar skymmer belysning som gör platserna mörkare. Det är en enkel sak att åtgärda och det kommer att utföras genast nu under oktober och november. En avvikelse som också upptäcktes är att det finns fortfarande gamla armaturer i vårt bestånd och som vi skyndsamt måste åtgärda och byta ut samt att befintlig belysning på enstaka adresser lyser svagt.
Berghem ska få mera belysning
På Berghem ska vi bland annat ljussätta en pergola och inför 2023 utöka med stolpbelysning på en parkering som saknade ljuskällor på Axtorpsvägen. Den spontana reaktionen från de boende som var med var att det ser bra ut, de har inte själva gått runt på alla områden under kvällstid då det varit mörkt. Det fanns även önskemål om att belysa en cykelparkering som upplevdes väldigt mörk och inkapslad av buskage. Det ska vi planera in som en åtgärd och vi tror att det kommer att göra skillnad på området.
På Västra Ersboda ska det både belysas och beskäras växtlighet
Efter trygghetsvandringen på Västra Ersboda uppmärksammade vi några områden att åtgärda. Vi ska förbättra fasadbelysning (punktbelysning som lyser upp fasaden samt marken) på utsidan av huset på Ersboda centrum mot bussvägen. Vi ska också förbättra belysningen mellan husen på Ostkroken.
Kommunen ska åtgärda gångstråket Snipgränd, Vasslevägen, Trattgränd som nu är väldigt tätbevuxet. Nu upplevs det helt tätt och mörkt så undervegetation bör tas bort så att man kan se genom området.
Vad är en trygghetsvandring?
Trygghetsvandringar ger människor möjlighet att påverka sin närmiljö, det är också ett sätt att undersöka hur människor trivs i sin närmiljö. Målet är att skapa en bättre och tryggare stad i våra gemensamma omgivningar.
En trygghetsvandring är en metod för att titta på ett område, ett sätt att inventera vilka trygga och otrygga platser som finns. Olika parter träffas och utbyter tankar och synpunkter. Det är en enkel metod, att gå tillsammans längs en förutbestämd slinga och titta på hur det ser ut i området.
Under trygghetsvandringar gör man tillsammans observationer och samtalar om hur området kan bli tryggare och mer trivsamt. Under vandringen tar man fotografier och gör anteckningar på det som gruppen upplever som tryggt respektive otryggt. Genom att delta i en trygghetsvandring hjälper man till att skapa förutsättningar för trygghet i sin närhet.
(Under en trygghetsvandring tittar man på miljön utifrån lite olika perspektiv, bland annat skötsel och underhåll. Mer konkret studerar man till exempel buskage, belysning, tillgänglighet, utsmyckning, klotter, skadegörelse, gångtunnlar, lekplatser, bänkar, parkeringsplatser, hållplatser mm.)