Din sopsortering spelar roll

https://www.bostaden.umea.se/Global/DisplayMultimediaDescription.ashx?guid=8a722ecf-8d51-472b-aa1d-04c373d1c5ad

All sopsortering har betydelse för miljön. Med bioenergin som utvinns från en enda brun påse med matavfall kan en normalstor bil köras två kilometer.

Umeå ligger i framkant när det gäller utsorteringen av mat. Vår utmaning nu är att minska andelen brännbart material, säger Johanne Lindgren, Bostadens hållbarhetsstrateg.   Även om vi redan är duktiga på att slänga våra matrester i den bruna tunnan, så finns det förbättringsmöjligheter. Enligt en stickprovsanalys som branschorganisationen Avfall Sverige gjort, är villaägare något bättre på att sortera sitt matavfall än de som bor i flerbostadshus. Det borde Bostaden kunna motbevisa, tycker Johanne Lindgren. 

– Jag är säker på att de flesta av våra tusentals hyresgäster är miljömedvetna och vill göra rätt. Att vi anstränger oss tillsammans har förstås stor betydelse, inte minst när det gäller mängden bioenergi.  

Plast i matåtervinningen är något att undvika. En enda plastpåse kan nämligen innebära att allt i tunnan skickas till förbränning i stället för rötning.

Avfallshantering – ett långsiktigt arbete

Jeanette Forssén, områdeschef med ansvar för avfallsfrågor, har arbetat 36 år inom Bostaden. Hon är glad för den tydliga utvecklingen som skett inom avfallsområdet.

– Jag minns när varje bostadsområde hade varsin stor container där allt slängdes. I dag är situationen en helt annan. Alla våra områden, med undantag för vissa centrala fastigheter med platsbrist, har ordentliga soprum med bra sorteringsmöjligheter. Förra året slängde Bostadens hyresgäster nära 11 ton avfall. Mycket sorteras korrekt, men ibland hamnar soprummen – eller miljöhusen som de också heter – i oordning.   
– Tänk på att vika ihop pappförpackningar och plocka upp sådant som hamnar på golvet. Vi måste alla hjälpas åt med trivseln i soprummen, hälsar Jeanette.

Sortera dina sopor så här:

Matavfall

lägger du i den bruna papperspåsen och slänger i de bruna kärlen. Matavfall rötas och blir biogas till gasdrivna bilar och bussar. Resterna kan användas som gödsel.

Plast, både hård och mjuk,

läggs i kärlen för plaståtervinning.  Plasten kan användas i tillverkningen av bland annat bilinredningar, diskborstar, blomkrukor och plastsäckar.

Papper och tidningar

läggs i kärlet för pappersåtervinning. Återvunna tidningar blir till nytt tidningspapper.

Textilier och kläder

lämnar du med fördel till textilåtervinning eller second hand, exempelvis Myrornas insamlingsboxar.

Glas

sorteras till kärlet för glasåtervinning. Nya förpackningar eller isoleringsmaterial kan tillverkas av ditt återvunna glas.

Metall

lägger du i kärlet för metallåtervinning.

Övrigt avfall

som möbler, trädgårdsavfall samt farligt avfall – färgrester, nagellack, oljor, bilbatterier, lysrör och glödlampor – bör du lämna på en återvinningscentral. Däck lämnar du till återförsäljaren.