Bostadens nya hyror för 2024 är fortfarande inte klara

https://www.bostaden.umea.se/Global/DisplayMultimediaDescription.ashx?guid=663c8c84-67bf-402a-b08a-c7672b723efc

Bostadens nya hyror för 2024 är fortfarande inte klara

Bostaden och Hyresgästföreningen kom inte genom lokala förhandlingar överens om nya hyror från 1 januari 2024. Ärendet gick därefter vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK, parternas gemensamma tvistelösningsorgan. Nu inväntas beslut från HMK:s oberoende ordförande. Eftersom ingen överenskommelse nåtts innan aviseringen av hyrorna för februari är det sannolikt att för mars månads avisering ingår retroaktiv hyra för januari och februari.

Bostaden anser att utvecklingen av den allmänna hyresnivån ska upplevas som rimlig av såväl hyresvärd som hyresgäst med en gemensam målsättning att hyresrätten ska vara en bra boendeform med god kvalité för nuvarande och kommande generationer. Hyran behöver utvecklas på ett sätt som gör det möjligt att klara löpande drift, underhåll samt möjlighet att bidra till nyproduktion.

– Vi har haft ett bra förhandlingsklimat i våra lokala förhandlingar med Hyresgästföreningen, säger Jerker Eriksson, vd, på Bostaden.

Om Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta, de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Så här ser den nya förhandlingsmodellen ut:

Vi har ett nytt system att förhandla hyror sedan 2023 som treparten har enats om. Treparten är Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och de privata fastighetsägarna. Kortfattat innebär hyresförhandlingssystemet tre steg.

I det första steget ska den generella utvecklingen av företagsrelaterade kostnader specificeras. De företagsrelaterade kostnaderna är enligt modellen förvaltning och underhåll, el, värme, vatten, renhållning samt räntor. Beräkning görs på ett snitt för åren 2021, 2022 och 2023 för att spegla en jämnare kostnadsutveckling över tid.

I steg två ska hänsyn tas till orten och företaget gällande kostnadsutvecklingen, hyresvärdens behov, bibehållen kvalitet, underhållsnivå, befolkningstillväxt samt möjlighet till effektiviseringar. 

I steg tre ska hyresjusteringar som framkommit i steg 1 och 2 vägas mot hyresgästkollektivets behov av en rimlig, stabil och förutsebar hyresutveckling. Hyresjusteringens rimlighet kan hanteras med hjälp av BNP- och inflationsfaktorer.