Bostadens hyresgäst Inger Lindberg får VK:s tårta
Bostadens hyresgäst Inger Lindberg, Sofiehem, får VK:s tårta för sitt fantastiska engagemang kring att öka trivseln genom att skapa en utemiljö utöver det vanliga. Under fyra decennier har Inger Lindberg arbetat för att hyreshusgården på Sofiehem i Umeå ska vara en trädgård som skapar glädje, trivsel och gemenskap.
En dag för drygt 40 år sedan, när Inger var relativt nyinflyttad, låg hon och några grannar på gräsmattan och solade. De tittade på några taggiga och fula buskar som växte i ena hörnet.
– Vi sa att även om man bor i en hyresfastighet ska man väl ha inflytande över sin miljö och få odla lite!
Sagt och gjort, Inger kontaktade fastighetsägaren, Bostaden, och la fram det hela. Buskarna togs bort och där skapade Inger och hennes grannar en köksträdgård med grönsaker i rader. Så småningom blev det plats för buskar med svarta vinbär och blommor framför.
Några år senare började Inger och grannarna fundera på fler förbättringar.
– Från början var här mycket grus. Vi ville ha mer gräsmatta och bara bevara en mindre grusyta för fotboll och boule och annat. Vintertid kunde planen användas som isbana om vi fick belysning.
Inger gjorde en ritning som visade hur hyresgästerna ville ha det, skrev ihop ett förslag och traskade upp till Bostaden.
Förslaget blev mycket positivt mottaget och gården gjordes om efter önskemålen.
– Vi hyresgäster planterade och skötte om, och det har vi fortsatt med. Under åren har vi fått både praktiskt och ekonomiskt stöd av fastighetsägaren.
– Allra roligast är att måla med växter! Titta på platsen, fundera över färger och former och måla i tankarna. Jag ser framför mig hur jag vill att det ska bli, och sedan får jag se hur det blev när plantorna växer till.
I trädgården finns några växter med särskild personlig betydelse för Inger.
– Här växer en ros som kommer från mammas trädgård, och en höstanemon från min sons trädgård i Stockholm.
Höstanemonen blommar vackert i milt rosa så här i slutet av sommaren, i närheten av Ingers port.
– Jag har fått höra att det är svårt att få den att blomma i norr, men här blommar den fint.
Gården är välanvänd. Sommartid fylls sittplatserna, samtal fyller luften och grillen går varm.
Föräldrar som är ute med sina barn kan sitta ner vid ett bord i grönskan på gården, medan de ser ut över de unga som leker på lekplatsen eller på grusplanen. Vintertid är det många som åker på den upplysta skridskobanan om kvällar och helger.
– Isbanan är en uppskattad tillgång, som underhålls via några entusiastiska grannar som skottar och spolar.
Gården främjar trivsel och gemenskap året runt, precis som det var tänkt.
Trädgården förändras och sköts av olika människor varje år. Hyresgäster flyttar ut och andra flyttar in. Man kan nog se Inger som en inspirerande arbetsledare som håller samman projektet över tid, och ofta är den som planterar och sköter om, rensar ogräs och vattnar.
– Jo, men jag gör ju inte det här ensam, vi är många som hjälps åt. Men arbetsledare kan man väl säga, jag krokar fast i någon och frågar: Kan du göra det här?
I dag finns inga planer på nya förändringar av gårdsmiljön framöver.
– Nej, det fungerar ju så vi fortsätter som förut. Vi gör det vi orkar med, det är frivilligt och man får inget annat för det än att det är roligt!