Bostaden skänker en del av sin historia till Umebor

 

https://www.bostaden.umea.se/Global/DisplayMultimediaDescription.ashx?guid=68db6482-6f2f-4505-89d0-ca257ed7fad1

Bostaden skänker en del av sin historia till Umebor

Bostaden väljer att ta ytterligare ett steg i hållbarhetsarbetet när man nu omvandlar 274 möblerade korridorsrum till 326 små lägenheter för studenter på Pedagoggränd. När möbler som håller hög kvalitet inte längre får plats hos Bostaden så vill man genom återbruk göra minsta möjliga klimatavtryck. I en tid när 60-tals möbler är bland det mest eftertraktade som finns på marknaden kan alltså umeborna passa på att bli ägare av en del av Bostadens och Umeås historia. Möbler som byggdes 1966 av Berglunds snickeri i Burträsk.

För Bostaden är hållbarhet en del i allt man gör. I många renoveringsprojekt finns krav på att prioritera återbruk i stället för att kasta bort – därför att det är ett viktigt steg på vägen i den cirkulära omställningen. Redan när Bostaden startar upp ett projekt planeras det för så att mycket som möjligt av det som rivs ska kunna gå till återanvändning.

– Att vi valt att dela med oss av en del av Bostadens absolut första möbler handlar om att om att vi vill göra medvetna val för Umeås framtid och välja det som ger minsta möjliga klimatpåverkan. Det handlar också om att vi vill låta en del av Bostadens historia bli en del av umebornas framtid, säger Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden.

Möbler av hög kvalitet

Bostaden delar med sig av skrivbord, skrivbordshurtsar, bokhyllor, stolar och fåtöljer som byggdes av Berglunds snickeri i Burträsk, år 1966.  Möblerna kommer fördelas via utlottning, till de som anmält intresse. Möblerna kostar ingenting men de som får en möbel får gärna swisha en symbolisk summa till Bostaden och märka betalningen med ”återbruk”. Bostaden dubblar pengarna som kommer in, upp till maximalt 10 000 kr, som därefter skänks till Vän i Umeå.

– Vi hoppas förstås att det här initiativet ska ge ringar på vattnet och att vi alla blir mer medvetna om hur mycket vi kan ta vara på och återbruka, säger Johanne Lindgren, hållbarhetsstrateg på Bostaden

Här kan du se bilder på de möbler Bostaden skänker bort

Skapa sin egen unika Bostaden möbel

Här finns en råd och tips för den som vill klä om sin fåtölj. Där finns också möjlighet att delta i en tävling om vem som gör den mest unika Bostaden möbeln. Läs mer om tävlingen här.

https://www.bostaden.umea.se/Global/DisplayMultimediaDescription.ashx?guid=9cc71f9c-96c1-4b7d-ba19-e23f20e7116b

Hur anmäler man sitt intresse för möblerna?

Du anmäler ditt intresse av möbler (här finns möblerna du kan välja bland) genom att mejla till aterbruk@bostaden.umea.se

I mejlet anger du vad du önskar, vilket antal och dina kontaktuppgifter. Max antal möbler per person är två av respektive sort. Du kan anmäla intresse för fler och finns det möbler kvar kan det bli aktuellt att du får fler än maxantalet.

Möblerna kommer fördelas ut genom lottning och de som vinner i utlottningen får en bekräftelse via mejl den 15/11 med information om hur och när möblerna kan hämtas.

Sista dag att mejla ditt intresse är 1/11.

Mer information finns här.

Klimatavtryck och återbruk av fåtölj

Nytillverkning av en fåtölj i trä (i Sverige) som kasseras efter 15 år = ca 9 kg CO2e
Lagning av samma fåtölj i trä till nyskick efter 15 år = ca 4 kg CO2e. Vilket betyder att man kan halvera utsläppen av CO2e genom att laga en svensktillverkad fåtölj i trä stället för att köpa en ny likadan fåtölj i trä.

För mer information, kontakta: 

Anna Wiberg, kommunikatör,
Telefon: 090-17 76 60
anna.wiberg@bostaden.umea.se