Bostaden får en ny uthyrningspolicy och ett förändrat kösystem
Bostaden får en ny uthyrningspolicy och ett förändrat kösystem
- Från och med 1/1 2025 gäller Bostadens nya uthyrningspolicy och vårt förändrade kösystem.
- Här nedan kan du läsa om förändringarna och vad de innebär.
- Du kan också räkna ut dina köpoäng i kalkylatorn som finns nedan.
- Längst ned på sidan har vi samlat frågor och svar.
Bostadens kösystem är i behov av förändring
Kösystemet har funnits i många år och det togs fram i en annan tid då det fanns vakanta lägenheter och omvärlden var en annan. Nu ser verkligheten annorlunda ut med drygt 140 000 i bostadskö och med en uthyrningsgrad på 99,1 procent behöver vi anpassa systemet för att skapa nytta hos kunderna.
Kösystemet ska bli enklare att förstå
Många av våra kunder upplever att nuvarande system kan vara svårt att förstå och därför måste systemet förändras.
Ködagar blir till köpoäng
Förändringen innebär att ködagar blir köpoäng.
För den som står i vår bostadskö innebär förändringen endast att ködagar omvandlas till köpoäng. Precis som tidigare måste alla som står i bostadskö logga in minst en gång per år för att fortsatt behålla sin kötid.
Tjänsten ”Trogen kund” tas bort och boende premieras med bonuspoäng
Man ska fortsatt kunna göra en boendekarriär hos oss men alla lägenheter ska fördelas via köpoäng. En ködag ger en (1) köpoäng. Boende hos Bostaden premieras genom att de får bonuspoäng då en boendedag ger 1,5 köpoäng.
Trogen Kund avslutas 18 december 2024.
Vi ska ha aktiva sökanden
Det nya systemet innebär att kunder alltid ska anmäla sitt intresse på de lägenheter som de önskar hyra.
Studenter får bättre förutsättningar
Studenter som får ett avtal för en studentbostad får med det nya systemet behålla sin kötid. Det möjliggör för dom att söka en vanlig lägenhet när de är klar med sin utbildning. Det nya systemet är således en tydlig förbättring för studenterna som behöver flytta från sin studentbostad när de slutar studera. Nu ökar möjligheterna att stanna i Umeå och söka en vanlig hyreslägenhet när de får behålla sin kötid.
Hur funkar det?
1 poäng / dag
När du står i kö
Alla poäng tappas
När du får ditt första hyreskontrakt och flyttar in i en vanlig hyreslägenhet eller seniorlägenhet (ej studentboende) så nollställs din kötid
0,5 extrapoäng/dag
Om du är hyresgäst hos Bostaden
Extrapoängen tappas
När du flyttar från en lägenhet till en annan inom Bostaden tappas extra poängen
Extrapoängen tappas
Vid utflytt från Bostaden
Detta gäller för studenter
Inga köpoäng tappas vid inflytt i studentlägenhet eller studentrum
Inga extrapoäng erhålls under tiden du bor i studentlägenhet eller studentrum
6 månaders spärrtid för omflytt om du hyr studentlägenhet eller studentrum
RÄKNA UT DIN KÖTID
Klicka på länken för att komma till kalkylatorn.
I denna kalkylator så kan du själv räkna ut vad din nya köpoäng kommer bli.
Så här gör du:
- Logga in på din personliga sida (Mina sidor) för att se vilket ködatum du har idag.
- Använd detta datum i kalkylatorn för att räkna ut dina nya poäng.
- Som inloggad på Mina sidor kan du även se från vilket datum ditt senaste bostadskontrakt startade.
EXEMPEL
- Lisa ställer sig i bostadskön när hon är 16 år och får då en poäng per dag.
- Fyra år senare är hon 20 år och får då ett kontrakt på en studentlägenhet hon sökt med sina 1460 poäng. Eftersom det är ett studentboende behåller hon sina poäng.
- Fem år senare är hon 25 år och får då ett förstahandskontrakt på en hyresrätt som hon sökt med sina 3285 poäng, som då nollställs.
- Efter åtta år söker hon en annan lägenhet inom Bostaden som hon får med sina 4380 poäng. Eftersom 1460 av poängen var extrapoäng tappar hon dessa och har 2920 poäng kvar.
- Tre år senare flyttar hon från Bostaden, ihop med sin sambo i en villa. Då tappar hon 730 av sina 5110 poäng och har då 4380 poäng kvar. Sedan den dagen fortsätter Lisa att få 1 poäng per dag igen.
STUDENTER
Den nya uthyrningspolicyn gäller från och med 1 januari 2025.
Bostaden vill med förändringarna i policyn skapa förutsättningar för studenter att bo kvar i Umeå. Studenter får inte bo kvar i sina studentbostäder efter avslutade studier och med beslutet om att återställa kötiden för befintliga studenthyresgäster ökar deras möjligheter att hitta en bostad efter sina studier.
Det här gäller för studenter från och med 1 januari 2025
- För att söka en studentlägenhet behöver du vara antagen vid Umeå universitet eller SLU i Umeå och studera i en omfattning om minst 75 procent av heltidsstudier. Det motsvarar studier om minst 22,5 högskolepoäng per termin.
- För att söka ett enkelrum behöver du vara antagen vid Umeå universitet eller SLU i Umeå eller vid annan CSN-berättigad eftergymnasial utbildning vid högskola i Umeå eller naturtekniskt basår vid Umeå universitet. Du behöver studera i en omfattning om minst 75 procent av heltidsstudier. Vid Umeå universitet eller SLU i Umeå motsvarar det studier om minst 22,5 högskolepoäng per termin. (gäller redan från 1 juli, se info längre ned)
- Uppsägningstiden för enkelrum med kontraktsdatum från 1/1 2025 ändras till två (2) månader för att harmonisera med uppsägningstiden för studentlägenheter.
Vi kommer redan från 1 april 2024 införa några förbättringar för studenter.
- Från och med 1 april 2024 kommer inga studenter att tappa sin kötid när de får kontrakt på en studentbostad.
- Alla studenter som bodde hos oss den 1 april 2024 kommer få tillbaka sin kötid som de hade när de tackade ja till sitt nuvarande boende. Kötiden kommer återställas via vårt system och finns på Mina sidor.
- Spärrtiden för att söka ett nytt kontrakt blir sex (6) månader, det vill säga du kan inte söka ett nytt boende förrän efter sex månader.
Det här gäller för studenter från och med 1 juli 2024
Möjligheten att kunna söka ett enkelrum kommer även att inkludera annan CSN-berättigad eftergymnasial utbildning vid högskola i Umeå eller naturtekniskt basår vid Umeå universitet.
FRÅGOR OCH SVAR
Hyresgästfrågor
Hur samlar jag köpoäng?
För att samla köpoäng hos oss behöver du registrera en personlig sida. Detta gör du genom att registrera dig Registrera dig. Du måste ha fyllt 16 år för att kunna registrera en sida. Du måste logga in minst en gång per år för att behålla dina köpoäng.
När nollställs min köpoäng?
När du får ett bostadsavtal nollställs din köpoäng. Det gäller även om du är medhyresgäst på ett avtal eller om du fått avtalet genom direktbyte med annan hyresgäst. Du börjar genast samla nya poäng som hyresgäst och då även extra 0.5 poäng per dag.
Om du flyttar inom vårt bestånd så är det endast extrapoängen som nollställs och du behåller således dina vanliga köpoäng.
Nollställning av köpoäng gäller dock inte för dig som får ett avtal för studentbostad, du får i stället behålla din köpoäng, Läs mer om student under studentfrågor.
Hur får jag min extrapoäng?
Extrapoängen på 0.5 poäng per dag tilldelas våra hyresgäster automatiskt. När det nya poängsystemet är i drift kommer din samlade poäng att synas på Mina sidor. Vill du veta hur din poäng kommer att se ut så kan du använda vår kalkylator för att kunna räkna ut poängen redan nu.
Som hyresgäst av en studentbostad tilldelas ingen extrapoäng.
Vad händer med min extrapoäng när jag inte längre bor hos Bostaden?
När du flyttar från Bostaden och ej längre är hyresgäst hos oss tappar du din extrapoäng men behåller din vanliga köpoäng.
Nollställs min köpoäng när jag byter lägenhet?
Ja, köpoängen kommer att nollställas när vi godkänt bostadsbytet. Däremot om du byter inom vårt lägenhetsbestånd så nollställs bara din bonuspoäng.
Hur mycket köpoäng behövs för att få en bostad hos Bostaden?
Idag har Umeå en bostadsmarknad där efterfrågan oftast överstiger utbudet av lediga lägenheter. Det innebär att det är många som anmäler sitt intresse på de lägenheter vi har att erbjuda. Det är din köpoäng som avgör om du blir en av de åtta (8) som får erbjudande på varje lägenhet. Dina chanser att få erbjudande varierar därför, beroende på vilka andra kunder som anmäler sig på just den lägenhet som du är intresserad av. Den statistik som vi just nu har är på det tidigare kösystemet och kan således påverkas av förändringen till köpoäng.
Får man slå ihop sin köpoäng med någon annan, exempelvis partner eller studiekamrat?
Nej köpoängen är din personliga och kan ej slås ihop med någon annans köpoäng.
Vad innebär förändringen för den som står i Bostadskö?
För den som står i vår bostadskö innebär förändringen endast att ködagar omvandlas till köpoäng. Precis som tidigare måste alla som står i bostadskö logga in minst en gång per år för att fortsatt behålla sin kötid.
Hur blir min poäng som hyresgäst med det nya systemet?
När det nya systemet aktiveras kommer din poäng som hyresgäst hos bostaden bli ditt nuvarande ködatum omvandlat till 1 poäng/dag samt adderas med 0,5 poäng/dag sedan ditt senaste kontrakt börjat gälla. Du kan använda vår kalkylator för att se vad just din poäng blir: Bostaden Umeå – Köpoängskalkylator (umea.se)
Varför tar ni bort tjänsten Trogen kund?
De nya reglerna och förändringen gällande Trogen kund handlar om att vi ska ha aktiva kunder som söker lägenheter. Med tjänsten Trogen kund har många personer haft en stående intresseanmälan trots att man inte varit i ett läge där man vill flytta. Följderna har blivit att många lägenheter kommit ut på nytt flera gånger då ingen av de som aktiverat Trogen kund egentligen varit intresserade av lägenheten. Vi upplever att systemet inte har fungerat optimalt och har efter noggrant undersökande arbete hittat ett annat system. Du kommer fortfarande att premieras som hyresgäst då du får bonuspoäng när du bor hos oss.
Studentfrågor
Nollställs mina köpoäng när jag hyr studentbostäder?
Nej, dina köpoäng nollställs inte när du hyr en studentbostad, studentrum eller studentlägenhet, hos oss. Som hyresgäst i en studentbostad samlar du 1 poäng per dag det vill säga du erhåller inga extrapoäng. Om du tilldelas ett kontrakt för en studentbostad får du vänta i 6 månader innan du kan söka ett nytt objekt hos oss.
Vad gäller specifikt för enkelrum?
Du betalar 10 månaders hyra per år, juni och juli är avgiftsfria. Hushållsel ingår i hyran.
Uppsägningstiden för enkelrum med kontraktsdatum från 1 januari 2025 ändras till två månader för att harmonisera med uppsägningstiden för studentlägenheter.
Om du tilldelas ett kontrakt på ett enkelrum i studentkorridor får du vänta i 6 månader innan du kan söka enkelrum på nytt.
Hur många poäng behöver jag studera för att få bo i en studentbostad?
För att söka studentlägenhet behöver du vara antagen vid Umeå universitet eller SLU i Umeå. För att söka enkelrum kan du även vara antagen vid annan CSN-berättigad eftergymnasial utbildning vid högskola i Umeå eller naturtekniskt basår vid Umeå universitet. Du behöver studera i en omfattning om minst 75 procent av heltidsstudier. Vid Umeå universitet eller SLU i Umeå motsvarar det studier om minst 22.5 högskolepoäng per termin.
Jag pluggar halvtid och bor i studentboende, vad händer med mitt boende?
Du bor kvar som tidigare enlig det avtal som du skrev på när du flyttade in. Regeln med 75 procent studier gäller för alla nya avtal.
Varför återställer vi köpoängen för studenthyresgäster?
En studentbostad får endast hyras under tiden då hyresgästen studerar. Bostaden vill skapa förutsättningar för studenter att bo kvar i Umeå efter avslutade studier och vi ändrar därför reglerna så att studenter får behålla sin kötid. Genom detta beslut underlättar vi möjligheten för studenterna att hitta en ny bostad hos oss, efter avslutade studier.
Varför får inte studenter 0.5 extrapoäng när de bor hos Bostaden?
I det nya kösystemet som börjar gälla 1 januari 2025 kommer vanliga hyresgäster premieras med extra poäng för varje dag de bor hos oss. Detta kommer inte gälla för studenter. I det nya kösystemet kommer studenter istället få fördelen med att behålla sin kötid när de bor i studentboende.
Varför höjer ni studiekravet från 50 procent till 75 procent av heltidsstudier?
Vi har ett högt tryck på våra studentbostäder och genom att höja studiekravet till 75 procent följer vi den branschpraxisrekommendation som tagits fram av Studentbostadsföretagen.
Jag känner mig orolig över att inte klara av mina studier under denna termin. Vad kan jag göra för att inte förlora mitt hyreskontrakt?
Vi är medvetna om att situationer kan se väldigt olika ut för olika människor. Därför handlägger vi dispenser från studiekravet utifrån medicinska intyg.
Seniorfrågor
Vad avgör turordning på erbjudande till seniorboende?
Det är alltid den som har mest köpoäng som får plats nummer ett på seniorboende.