Pedagoggränd 5A 7A 9A

Bostaden fortsätter sina investeringar i Ålidhem, och projekten avlöser varandra. Senast har fokus riktats mot studenterna på Pedagoggränd, där flera studentkorridorer genomgår omvandling till små lägenheter. Detta är en del av Bostadens strävan att förnya och förbättra boendealternativen för studenter i området, som ligger strategiskt placerat med närhet till både universitetet och centrala staden.

Snart står Pedagoggränd 5A i fokus när vi lanserar nya bostäder under vecka 50. Inflyttningen är planerad till den 22 mars 2024. Med en ökning från 75 till 85 lägenheter kommer en större grupp studenter att kunna dra nytta av de moderna och bekväma bostadsalternativen som nu erbjuds i området.

Pedagoggränd 7A genomgår för närvarande omvandling inför den planerade inflyttningen den 5 augusti 2024, där antalet lägenheter har ökat från 83 till 92. Samtidigt står Pedagoggränd 9A redo för inflyttning den 11 februari 2025, med en ökning från 78 till 86 lägenheter. Dessa förändringar bidrar till att tillskapa fler boendealternativen för studenter i området.

Bostaden fortsätter således att satsa på att skapa trivsamma och moderna bostäder för studenterna på Ålidhem, med en omfattande renovering och omvandling av befintliga korridorer till små lägenheter. Renoveringsprojekten inkluderar inte bara bostadsutrymmen utan även gemensamma områden och infrastruktur, vilket skapar en förbättrad boendemiljö för studenter.

Hållbarhet

Projektets energiåtgärder

  • Bergvärme
  • Ventilation
  • Värmeåtervinning

Som en del i Bostadens hållbarhetssatsning har man valt att med ombyggnationen på Pedagoggränd ingå, som en av åtta deltagare, i ett projekt tillsammans med IVL-Svenska miljöinstitutet. Liknande projekt har tidigare genomförts med inriktning mot nyproduktion men nu genomförs ett projekt med inriktning mot renovering och ombyggnad. Fokus ligger på att identifiera och beräkna klimatpåverkan och energianvändning, både i byggskede och drift.

Man ska titta på de nya byggmaterialen som tillförs byggnaden och den klimatpåverkan de har. Man ska även göra klimatberäkningar avseende de nya installationerna utifrån det ingående materialet i respektive installation samt utifrån ett driftskede. Där ska man beräkna hur de nya installationerna förändrar energianvändningen och vad det har för klimatpåverkan.

Klart 2024/2025

Inflyttning kommer ske i etapper allt eftersom husen blir klara. Pedagoggränd 5A och Pedagoggränd 7A planeras vara färdiga under 2024. Pedagoggränd 9A beräknas vara klart i början av 2025.

Senaste nyheter gällande renovering

Vi kommer göra en omfattande renovering av husen och passar då på att bygga om enkelrummen till ettor med ett eget kök.  Badrummen totalrenoveras, fönster och dörrar byts ut, rummen får ett kök och ventilationen byts ut. Även trapphus och tvättstugor fräschas upp. Vi byter avloppsstammar och all el i huset.

Korttidsavtal

Eftersom behovet av bostäder är stort hos Umeås studenter kommer vi löpande hyra ut studentrummen på Pedagoggränd på korttidsavtal. Dessa kontrakt sträcker sig bara fram till det att huset måste vara tomt inför renoveringen.

Tidplan

Pedagoggränd 5A  Renovering klar. Inflyttning sker i slutet av mars 2024
Pedagoggränd 7A  Renovering påbörjad. Beräknad inflyttning under hösten 2024
Pedagoggränd 9A  Renovering påbörjas våren 2024. Beräknad inflyttning våren 2025

Hyreshöjning när allt är klart

Efter att projektet är klart på respektive hus på Pedagoggränd 5A, 7A, 9A kommer hyrorna höjas i och med att standarden höjs. Studentrummen betecknas då som studentlägenheter och inte längre enkelrum. Hyran kommer fördelas på 12 månader i stället för 10 och hyresgästerna kommer själv behöva teckna ett elavtal. Den exakta hyreshöjningen vet vi inte i dagsläget.

Hyrorna förhandlas med Hyresgästföreningen.

 

Projektet i media

Västerbotten Kurirens artikel om projektet finns att läsa här.

Här kan du lyssna på Sveriges radios inslag om projektet.

Här kan du se SVT:s inslag om projektet.

Vanliga frågor och svar

Hyrorna för lägenheterna varierar mellan 4 311 SEK till 5 326 SEK.

Det är 12 månader hyresavisering och 2 månaders uppsägningstid.

Gardinstångsfästen sätts på ca 220 cm ovan golv. Fönstermåttet i ytterkarm är 157cm * 133 cm. Fönster med balkongdörr har måttet 218 cm * 133 cm i ytterkarm.

De nya lägenheterna hyrs ut omöblerade och inredningen från de tidigare studentrummen skänks vidare till intresserade umeåbor. Därigenom lever möblerna som Bostaden köpte 1966 av Berglunds snickeri i Burträsk – vidare genom återbruk.