
Hållbarhet för oss är en helhet där arbetet med miljö, ekonomi och sociala förutsättningar är beroende av varandra. Målet är att skapa trygghet åt våra hyresgäster och samhället i stort. Allt hänger ihop.
Som allmännyttigt bostadsbolag har vi en skyldighet att tänka på hållbarheten, men också en möjlighet att göra stor skillnad. Alla kan bidra, alla spelar roll. I vissa frågor har vi hunnit en lång bit på vägen, andra har vi just börjat jobba med. Vår hållbarhetsresa fortsätter.
Hållbara hem för alla – för ett bättre Umeå
Ett hållbart samhälle byggs av stora idéer, hårt arbete och framtidstro.
På trettiotalet befann sig Sverige i djup kris. Många var arbetslösa och livet var tufft. De flesta bodde både trångt och dyrt. Ändå spirade någonting i Sverige – drömmen om en modern demokrati med trygghet för alla.
Det var nu idén om det allmännyttiga bostadsbolaget föddes, det som skulle garantera medborgarna god standard, prisvärda hyror och möjligheter till gemenskap och inflytande. Den idén lever kvar än i dag, i Umeå under namnet Bostaden.
Vi startade som en stiftelse 1953 och är sedan 1995 ett kommunalt allmännyttigt bostadsbolag. Det som på fyrtiotalet sammanfattades som ”goda hem åt alla” har i vår tappning blivit visionen om ”hållbara hem för alla”.
Hållbarhet för oss är en helhet där miljö, ekonomi och sociala förutsättningar är beroende av varandra, för att skapa trygghet åt våra hyresgäster och samhället i stort. Allt hänger ihop.
Ekologisk hållbarhet – allt som har med miljön att göra
Den ekologiska hållbarheten handlar om allt det som ska fungera i vår miljö – att vi har rent vatten, frisk luft, fungerande bostäder och en välmående natur runt husknuten. Här gäller det att vi tar ansvar för vår egen miljö, men också för hur våra beteenden och val påverkar resten av världen och klimatet.
Några exempel på hur vi jobbar med ekologisk hållbarhet:
- Vi ingår i Allmännyttans klimatinitiativ, med högt ställda mål inför 2030. Vi ska bland annat bli helt fossilfria och sänka vår energianvändning med 30 procent.
- Redan i dag kommer 70 procent av vår fastighetsel från vindkraft.
- Vi ställer krav på våra underleverantörer och kontrollerar så att alla byggmaterial är okej ur miljösynpunkt.
- Vi erbjuder hyresgästerna sorteringsmöjligheter för sitt hushållsavfall.
Social hållbarhet – trygghet och möjligheter för alla
Den sociala hållbarheten handlar om att bygga och underhålla ett fungerande samhälle där alla kan förvänta sig trygga livsvillkor. Det handlar också om allas rätt att leva rika, meningsfulla liv.
Exempel på hur vi jobbar med social hållbarhet:
- Vårt kösystem är en viktig del av vårt erbjudande. Alla står i kö på samma villkor.
- Vi stöttar integrations- och kulturverksamheter i våra bostadsområden, däribland Kulturhuset Klossen på Ålidhem, Junis kompiskvällar på Ålidhem och Ersboda och flera olika fotbollsskolor.
- I initiativet Huskurage samarbetar vi med polisen för att förhindra våld i nära relationer, genom att ge grannar verktyg att reagera.
- I alla våra bostadsområden har vi genomfört trygghetsvandringar, där vi tillsammans med våra hyresgäster identifierat områden som känns otrygga och som krävt någon typ av åtgärd, exempelvis bättre belysning.
Ekonomisk hållbarhet – ett medel för att nå våra mål
Den ekonomiska hållbarheten är en förutsättning för vårt miljömässiga och sociala arbete. Det handlar om att ta tänka långsiktigt, underhålla de fastigheter och områden vi har och göra kloka investeringar för framtiden.
Några exempel på hur vi arbetar vi med ekonomisk hållbarhet:
- Vi sätter rimliga hyror som förhandlas med Hyresgästföreningen.
- Vi tänker långsiktigt kring vår förvaltning och följer en plan för vårt underhållsarbete.
- Vi bekämpar olovlig andrahandsuthyrning och ser till så att hyresgäster slipper betala oskäliga andrahandshyror.
- Vi säkerställer att de sociala och kulturella verksamheter som vi stöttar ekonomiskt också ger mervärden till våra hyresgäster.
Genom vårt dagliga och långsiktiga hållbarhetsarbete bidrar vi till ett bättre Umeå. Hör gärna av dig om du har förslag eller funderingar!