Vår hållbarhetsresa

Hållbarhet för oss är en helhet där arbetet med miljö, ekonomi och sociala förutsättningar är beroende av varandra. Målet är att skapa trygghet åt våra hyresgäster och samhället i stort. Allt hänger ihop.

Som allmännyttigt bostadsbolag har vi en skyldighet att tänka på hållbarheten, men också en möjlighet att göra stor skillnad. Alla kan bidra, alla spelar roll. I vissa frågor har vi hunnit en lång bit på vägen, andra har vi just börjat jobba med. Vår hållbarhetsresa fortsätter.

Hållbara hem för alla – för ett bättre Umeå

Ett hållbart samhälle byggs av stora idéer, hårt arbete och framtidstro.

På trettiotalet befann sig Sverige i djup kris. Många var arbetslösa och livet var tufft. De flesta bodde både trångt och dyrt. Ändå spirade någonting i Sverige – drömmen om en modern demokrati med trygghet för alla.

Det var nu idén om det allmännyttiga bostadsbolaget föddes, det som skulle garantera medborgarna god standard, prisvärda hyror och möjligheter till gemenskap och inflytande. Den idén lever kvar än i dag, i Umeå under namnet Bostaden.

Vi startade som en stiftelse 1953 och är sedan 1995 ett kommunalt allmännyttigt bostadsbolag. Det som på fyrtiotalet sammanfattades som ”goda hem åt alla” har i vår tappning blivit visionen om ”hållbara hem för alla”.

Hållbarhet för oss är en helhet där miljö, ekonomi och sociala förutsättningar är beroende av varandra, för att skapa trygghet åt våra hyresgäster och samhället i stort. Allt hänger ihop.

Genom vårt dagliga och långsiktiga hållbarhetsarbete bidrar vi till ett bättre Umeå. Vi arbetar efter tre huvudområden: social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Hör gärna av dig om du har förslag eller funderingar!

 

Års- och hållbarhetsredovisning 2023

Bostadens års- och hållbarhetsredovisning 2023

Tidigare års- och hållbarhetsredovisningar