
Johanne Lindgren, hållbarhetsstrateg på Bostaden
Det är viktigt att vi vet vad som är inbyggt i våra fastigheter vid framtida förvaltningsarbeten. Vi vill också att material och varor ska ha bra kvalitet så de håller länge. Därför är vi anslutna till Byggvarubedömningen.
Byggvarubedömningen är ett bedömningssystem där man bedömer byggvaror och produkter. Man bedömer bland annat kemikalieinnehåll, återanvändningsmöjligheter och återvinningsbarhet. Det finns tre olika klassningar inom Byggvarubedömningen – en röd som bör undvikas, en gul som är acceptabel och en grön som rekommenderas.
Bostaden godkänner enbart gröna och gula byggkomponenter i våra hus och renoveringar, men i vissa fall tvingas vi välja röda. Det beror exempelvis på att silikon och foglösningar till vattensäkra badrum fortfarande klassas som röda.
– Att hög kvalitet och höga kostnader ofta hör ihop gör att vi i projekt eller inköp får göra avvägningar och bedömningar mellan vad är det är som får kosta – och vad som inte får det. Det är ibland svårt att hitta den bästa vägen, men Bostaden har erfaren och kompetent personal som gör dessa avvägningar dagligen, säger Johanne Lindgren, hållbarhetsstrateg på Bostaden.
Vi har en gedigen underhållsplan för våra fastigheter som ger en flerårsöversikt med kommande renoveringsåtgärder. Det gör att den ekonomiska planeringen får en förutsägbarhet och att renoveringstoppar med höga kostnader – som exempelvis när det gäller miljonprogramshusen – kan tacklas på ett affärsmässigt sätt.
– Tack vare Byggvarubedömningen vet vi hur vi ska gå till väga när vi renoverar ett hus i framtiden. Då är risken inte lika stor att vi får den typ av problem som exempelvis asbest har orsakat, säger Johanne Lindgren.