Västra Kyrkogatan 8 A–E och Västra Norrlandsgatan 38 A–ESenast uppdaterad 19 februari 2019

Senaste nytt

Information efter senaste mötet i slutet av januari 2019

 

Om renoveringen

Det är beslutat att lägenheterna på entréplan, våning 1 och våning 2 på Västra Kyrkogatan 8 A–E och Västra Norrlandsgatan 38 A–E ska renoveras. Bland annat ska avloppsrören bytas, det blir nya ytskikt i badrummen, lägenhetsdörrar och fönster byts, vi sätter även in ett nytt ventilationssystem, inför portkod och ser över tvättstugan.

 

Tidigare informationsutskick

I slutet av november 2017 bjöd vi in dig som bor på Västra Kyrkogatan 8 A–E och Västra Norrlandsgatan 38 A–E till ett informationsmöte inför kommande renoveringar. Läs mer om vad som sas på mötet

 

Så påverkas du som bor där

Vi kommer inte att renovera lägenheterna högst upp, men hyresgäster som bor där kommer såklart att påverkas ändå. Det kommer bland annat att vara mycket buller i fastigheten och vattnet kommer att stängas av i omgångar. Längre in i projektet kommer vi att renovera avloppet vilket innebär att vatten och avlopp stängs av i omgångar, men vi kommer självklart att göra allt vi kan för att ordna lösningar så att det ska vara så smidigt som möjligt för dig som bor där.

 

Det kommer renoveringarna att innebära

Renovering på entréplan, våning 1 och våning 2

Vattenskadorna har ökat och för att undvika fler kommer vi att utföra en så kallad stamrenovering, det vill säga byta avloppsrör, golvbrunn och vattenrör. Stamrenoveringen är omfattande och påverkar främst badrummet och innebär att badrummet totalrenoveras med bland annat ny toalettstol och nytt handfat, ny golvmatta med mera. Du kommer att vara utan badrum (toalett och dusch) dygnet runt i 7–8 veckor.

Många upplever att det drar kallt och att fönstren släpper in mycket ljud utifrån, därför kommer vi att byta fönster och balkongdörrar.

I dag har lägenheterna endast så kallad frånluft. Vi sätter därför in ett nytt ventilationssystem med balanserad till- och frånluft som gör att inomhusklimatet blir bättre och gör att vi sparar energi då den inkommande luften värms upp med frånluften.

Vi kommer även att byta lägenhetsdörren från trapphuset för att få en lägenhet som är anpassad till dagens normer. Du kommer då att få postfack i trapphuset och tidningsklämma vid lägenhetsdörren. Vi inför även portkod och ser över tvättstugan.

Renovering i påbyggnadsdelen (högst upp i huset) och på Västra Norrlandsgatan 38 C–E

I lägenheterna högst upp (påbyggnaden) kommer vi inte att göra ett stambyte utan endast re-lina eftersom badrummen där inte är i behov av renovering. Re-lining innebär att man gör ett nytt avloppsrör i det befintliga röret. Under re-liningen kommer du inte att kunna använda avloppet i badrummet och köket i totalt cirka 5 dagar, uppdelat på flera tillfällen. Vi inför även portkod och ser över tvättstugan.

 

Så påverkas du under renoveringen

 • Störande ljud och mycket buller i fastigheten, vardagar klockan 7–16.
 • Damm.
 • Du som bor på entréplan, våning 1 och våning 2 kommer att vara utan toalett och dusch i cirka 7–8 veckor.
 • Du som bor i påbyggnadsdelen högst upp i huset och på Västra Norrlandsgatan 38 E kommer inte att kunna använda avloppet i köket och badrummet i totalt cirka 5 dagar, uppdelat på flera tillfällen.
 • Flera olika yrkesgrupper kommer att jobba i din lägenhet.
 • Arbeten i trapphus, källare och gårdsplan innebär begränsad tillgång till gården på grund av materialupplag, bodar, containrar med mera.
 • Avstängning av vatten, avlopp och el i omgångar.
 • Ökad trafik inne på gården.

Vatten och avlopp kommer att fungera i köket med undantag för kortare avstängningar.

 

Åtgärder för att underlätta för dig under renoveringen

 • Provisorisk dusch och toalett i källaren.
 • Inplastning av garderober och dörröppningar i lägenheten vid behov för att minska dammet i lägenheten i samband med bilning.
 • Ökad städning i trapphus och källare under renoveringen.

 

Hyresreduktion för störningar

I samband med renoveringarna kommer du att uppleva störningar. När projektet har avslutats kommer du att få en hyresreduktion. Storleken på reduktionen baseras på fastighetsbranschens generella riktlinjer 

Hyreshöjning när allt är klart

I och med att standarden ökar efter renoveringen kommer hyran att höjas. Den nya hyran är förhandlad med Hyresgästföreningen. I exemplet nedan ser du genomsnittlig hyreshöjning per månad. Det kan skilja cirka 70 kr på de olika beloppen. 

1:a 2:a 3:a
Entréplan cirka 494 kr 726 kr 708 kr
Våning 1 cirka 481 kr 741 kr 685 kr
Våning 2 cirka 495 kr 753 kr 706 kr

 

Du som bor i påbyggnadsdelen (högst upp i huset) och på Västra Norrlandsgatan 38 E kommer att få en mindre hyreshöjning på grund av införande av portkod. Vi återkommer med hur stor höjningen blir.

 

Hyresgästgodkännande innan vi börjar renovera

Eftersom hyreshöjningen blir mer än 100 kr per månad måste vi enligt lag få ett godkännande av dig, innan vi kan starta renoveringen. Vi räknar med att skicka ut det via mejl under december. När du får mejlet från Bostaden (via Scrive) följer du anvisningarna, läser igenom vad som ska göras i projektet och godkänner därefter att vi kan genomföra de åtgärder som beskrivs. Det är viktigt att vi får in hyresgäst-godkännandet så snart som möjligt.

Du godkänner med hjälp av bank-id eller med en sms-kod. Har du inte möjlighet att göra det får du signera ett pappersavtal. Får vi inte in ditt godkännande inom utsatt tid tar vi kontakt med dig för en diskussion om orsaken till att du inte vill skriva under.
Två månader efter ett eventuellt nej lämnar vi in en ansökan till Hyresnämnden som då prövar ärendet.

Har du frågor?

Frågor och svar från mötet den 27 november 2017

Välkommen att höra av dig till någon av oss:

Vid tekniska frågor:

Fredrik Rundqvist
070-228 05 75
fredrik.rundqvist@bostaden.umea.se

Vid hyresgästfrågor:

Ulf Johansson
090-17 75 11
ulf.johansson@bostaden.umea.se

Min personliga sida

Registrering möjlig från året du fyller 16 år