Anpassa textstorlek
A A A

Stöttar fotbollsskola på Ersboda


Young Boys
Gabriella Alfengård och Hussein Thamir möter dagligen många av Ersbodas ungdomar.

Sedan 2017 stöttar Bostaden föreningen Young Boys fotbollsskola Football Academy.

– För många blir det en gemenskap som motiverar – och ett steg in i samhället, säger Hussein Thamir, initiativtagare och ungdomsledare på Athena på Ersängsskolan.

2017 tog ungdomsledarna Gabriella Alfengård och Hussein Thamir kontakt med Bostaden i förhoppningen att få stöd till föreningen Young Boys planer på Football Academy – en fotbollsskola för unga på Ersboda. Bostaden nappade direkt.

– Hussein är fantastisk, han startade Young Boys och bär föreningen på sina axlar. Vi samarbetar mycket med Young Boys – många av deras ledare bor i området, de har ett otroligt engagemang och delar våra värderingar, säger Gabriella.

Första året siktade man på 20 deltagare, men närmade sig det dubbla. Satsningen var så lyckad att Bostaden förnyade samarbetet inför sommaren 2018 – och den skapar dessutom möjligheter för sommarjobb för Football Academys deltagare efter avslutad fotbollsskola.

Hussein Thamir förklarar Young Boys framgång med att det är mycket mer än ett fotbollslag. För många blir det en gemenskap som motiverar – och ett steg in i samhället.

– Det började som ett lag för nyanlända, och har vuxit till en förening med 27 olika nationaliteter representerade. Alla är välkomna, och förutom fotbollen har vi samarbeten med Bostaden, Umeå fritid, och UmeBrå. Vi delar samma värdegrund – det är ungdomarna i fokus, säger han.