Anpassa textstorlek
A A A

Kulturhuset Klossen på Ålidhem


Klossen 

Andrea Rodriguez, distriktschef för Studiefrämjandet i Västerbotten.

Populärt kulturhus på Ålidhem

Större, fräschare och mer funktionellt. Kulturhuset Klossen på Ålidhem har fått ny kostym med cirka 1 500 nyrenoverade kvadratmeter för deltagarkultur.
– Nu öppnas alla möjligheter, säger Andrea Rodriguez på Studiefrämjandet.

Klossen har funnits på Ålidhem i mindre skala sedan 2011. Allt började med att Bostaden ordnade en medborgardialog och lät Ålidhemsborna själva bestämma vad huset skulle inrymma. Önskningen från invånarna blev ett kulturhus, och Studiefrämjandet har drivit huset sedan starten.

Under det senaste året har Bostaden låtit renovera lokalerna, som tidigare även inhyste öppen förskola. Nu är hela huset kulturhus, med ett 50-tal aktörer i huset och ett stort antal rum för aktiviteter som föreningar själva arrangerar. Nyckelorden är delaktighet och deltagande.

– Vi vill involvera invånarna på Ålidhem. Alla ska kunna vara med och det finns en stor bredd av föreningar, nätverk, grupper och individer i huset, säger Andrea Rodriguez, som är distriktschef för Studiefrämjandet i Västerbotten.

Huset är populärt bland Ålidhemsborna. Efter ett år av byggstök är verksamheten nu igång för fullt.

– Det kan vara 200 personer i huset en vanlig tisdag. Det är jättestor efterfrågan och många föreningar som vill in, säger hon.

Bland annat hålls danskurser, barnteater, stadsodling och middagsträffar i det nyrenoverade huset.

Vill man själv dra igång någon aktivitet i huset är det bara att höra av sig till Studiefrämjandet.

– Alla ska känna sig välkomna. Vi är ett öppet kulturhus. Vi riktar oss främst till Ålidhemsborna, men redan idag har vi verksamhet i huset med folk från hela stan, säger hon.

I grunden menar Andrea Rodriguez att det handlar om en demokratifråga.

– Folk ska kunna hitta ett sammanhang och ha en plats att mötas på. Om man kan känna att man kan påverka sin egen vardag blir det också ett mer attraktivt bostadsområde. Det är en otrolig tillgång för Ålidhem, säger hon.

Föreningar i Klossen

Här är några av alla föreningar som huserar i Klossen:

Skuggteatern
Grotteatern
Iranska föreningen
Ingen människa är illegal
Svenska turistföreningen
Svenska naturskyddsföreningen
Allt åt alla
Europeiska ungdomsparlamentet
Sverok