Anpassa textstorlek
A A A

Klädboxar i våra områden


Klädbox 

Tack vare ett samarbete med Myrorna har vi närmare ett 30-tal klädboxar i våra bostadsområden.

Här kan hyresgästerna lämna kläder, skor och övriga textilier som de inte behöver längre. Istället tas de om hand av Myrorna som tvättar upp och säljer vidare så mycket som går.

I klädboxarna hamnar runt 55 000 kilo textilier per år.

– Det är fantastiskt att de här kläderna och tygerna kan återanvändas istället för att de ska slängas i vanliga soporna och därmed förbrännas, säger Jeanette Forssén, områdeschef och avfallsansvarig på Bostaden.

Produktion av nya varor kräver stora mängder resurser som vatten, energi och metaller. Dessutom har nyproduktionen ofta en negativ påverkan på miljön eftersom kemikalier som används kan spridas i närmiljön. Enligt Naturvårdsverket avger produktionen av ett kilo textil ungefär femton kilo koldioxidutsläpp. Det innebär att om du väljer att köpa tre begagnade plagg istället för lika många nya, sparas ungefär femton kilo koldioxidutsläpp. Det kan jämföras med koldioxidutsläppet från en personbil som kör ungefär tio mil.

Hela Myrornas vinst går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige och Jeanette Forssén menar att även det är en viktigt del i Bostadens engagemang.

– Utöver Myrornas 400 anställda har de runt 3 000 personer per år som arbetstränar eller gör praktik hos dem. Det är en viktig insats, säger Jeanette Forssén och fortsätter:

– Vi vill stötta socialt arbete över lag. Kan vi samtidigt få en miljövinst är det verkligen toppen. Det här är ett arbete som gynnar många – miljön, våra hyresgäster som kan sortera textilier samt det sociala arbete som Myrorna bedriver.

Se var klädboxarna finns placerade

Min personliga sida

Registrering möjlig från året du fyller 16 år