Anpassa textstorlek
A A A

Fritidsbanken


Fritidsbanken 

Johanna Vilhelmsson, samordnare, och Christer Thomasson, platsansvarig för Fritidsbanken.

Fritidsbanken – där det är gratis att låna

Behöver du en kanot? Ett par inlines? En skateboard? På Fritidsbanken vid Ålidhems centrum är lånelöftet garanterat. Det är en chans att spara både på miljö och plånbok – och alla är välkomna.

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast istället för böcker trängs sport- och fritidsprylar på hyllorna i den nyrenoverade lokalen. Vem som helst kan låna utrustning för en aktiv fritid, som skidor, skridskor, inlines, snowboards och mycket mer. Allt som finns i butiken är skänkt av föreningar och privatpersoner. Och att låna är alltid helt gratis. Prylarna får lånas i 14 dagar, sedan ska de lämnas tillbaka. Alla är välkomna att låna, oavsett ålder.

– Vi har både mor- och farföräldrar och ungdomar som kommer hit. Vi gör ingen skillnad på folk, säger Christer Thomasson, som är platsansvarig för Fritidsbanken i Umeå.

Konceptet kommer från Värmland, där den första Fritidsbanken öppnade 2013 i Deje i Forshaga kommun. I slutet av april slog Fritidsbanken vid Ålidhems centrum upp dörrarna, som den 66:e Fritidsbanken i Sverige. Och Christer Thomasson är mer än nöjd med den första tiden i lokalen.

– Vi har ett fantastiskt jobb. Allting mynnar ut i leende läppar. Att någon får glädje av nånting – det är därför vi gör det här, säger han.

I butiken finns också möjlighet för den som vill att umgås, spela bordtennis eller ta en kopp kaffe. Men själva lokalen är bara en liten del av Fritidsbankens arbete i Umeå.

– Den stora fördelen är att komma ut och göra saker. Vi har feriearbetare som åker ut till badplatser om somrarna med saker att låna ut. Vi samarbetar också med skolor och fritidsgårdar, säger Christer Thomasson.

Bakom Fritidsbankens etablering i Umeå ligger Västerbottens Idrottsförbund, som har finansierat etableringen ihop med bland annat Umeå fritid, Bostaden och företag ur det privata näringslivet.

– Det har varit ett jättejobb från många för att komma igång. Nu känns det superbra. Nu vill vi bara jobba med kännedomen så fler hittar hit, säger Johanna Vilhelmsson som är samordnare för Fritidsbanken.

Den som vill skänka prylar till Fritidsbanken kan höra av sig till Fritidsbanken på Facebook eller hitta information på fritidsbanken.se

Fakta Fritidsbanken

Tröskeln för att låna på Fritidsbanken är låg. Man uppger bara sitt namn och telefonnummer så får man hämta ut det man vill låna direkt. Banken har ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder finns inget krav på att ersätta saken eller betala några böter.