Anpassa textstorlek
A A A

En effektivare elanvändning


Thomas Edström
Thomas Edström, energiingenjör på Bostaden

Vi arbetar hela tiden med att minska vår energianvändning, bland annat genom att köpa in eleffektiva vitvaror och installera LED-belysning.

På Bostaden följer vi kontinuerligt upp vår elanvändning. Vi ser över armaturer och byter ut alla lampor till LED, vilket sparar drygt 50 procent av elen jämfört med traditionella lampor.

– Vår driftpersonal jobbar för att ta bort onödig elanvändning genom att optimera driften av ventilationsaggregat, fläktar och pumpar. Vi sätter också in skymningsrelän och närvarostyrning för lampor utomhus, säger Thomas Edström, energistrateg på Bostaden.

Han fortsätter:

– Vi kan också sänka effekten på lampor utomhus – så de bara lyser med 30 procents kraft på natten. Man ser ingen skillnad på ljuset, men vi sparar energi. Det är viktigt att vi inte minskar på tryggheten när vi sparar energi på belysning.

När tvättstugor och kök renoveras sätts också nya, energisnåla vitvaror in.

– Vi mäter och följer upp varje fastighet på månadsbasis. Ser vi att en fastighet drar iväg i energianvändning så rycker vi in och ser över vad som är tokigt, säger Thomas Edström.