Anpassa textstorlek
A A A

Projekt för minskat energianvändade


Lek
Anders Persson på Löftets gränd.

Hur kan man som enskild hyresgäst spara energi och minska sin klimatpåverkan?  Det har boende på Löftets gränd på Umedalen fått smarta tips om under året.
– Det har varit ett uppvaknande för mig, säger hyresgästen Anders Persson.


Under början av 2018 blev hyresgästerna på Löftets gränd kontaktade av konsultföretaget Energikontor Norr. De jobbar med projekt inom förnybar energi och är med i Bostadens och Umeå kommuns satsning LEK3 – ett projekt som går ut på att minska energianvändningen genom samverkan.

Anders Persson, som är ordförande i kvartersrådet på Löftets gränd, är en av de som fått tips om att minska sin energianvändning. Det handlar bland annat hur man värmer sin lägenhet. Alla lägenheter på Löftets gränd har en så kallad värmeåtervinnare ovanför köksfläkten. En apparat som går att använda mer klimatsmart med rätt kunskap.

– Jag tycker det är skönt med en varm lägenhet på vintern. Men jag har förstått att jag kan spara mycket energi genom att tillsammans med kvartersvärden gå igenom hur jag värmer lägenheten smartast, säger Anders Persson.

Projektet har varit en ögonöppnare, berättar han. 

– Mitt intresse för att se över sådana här saker har väckts. Jag upptäckte till exempel att det drog kalluft vid altandörren och kontaktade kvartersvärden. De skickade hit en hantverkare som fick ändra lite i dörren för att den skulle bli tät. Lägenheten blev varmare, säger han.

För Anders Persson är minskat energianvändande viktigt av flera skäl.

– Jag ska vara ärlig. Miljön är viktig, självklart. Men det är också viktigt för mig som pensionär som inte tjänar lika mycket som förr. Kan jag spara någon tusenlapp på en femårsperiod så är det jättebra.

En första före- och eftermätning har visat att energianvändningen minskat med runt åtta procent på Löftets gränd efter vårens satsning. Men ytterligare mätningar måste göras innan man kan slå fast att minskningen med säkerhet har med energisparprojektet att göra.