Anpassa textstorlek
A A A
18 juli 2012

Vet du vad som händer med ditt avloppsvatten?

Allt som spolas ner i avloppen kommer till något av avloppsreningsverken i Umeå. Reningen är effektiv mot sådant som kan orsaka sjukdom och övergödning. Men den är inte gjord för saker som örontops, blöjor, lacknafta och avfettningsmedel.

Badkarsavlopp 

I Umeå använder vi cirka 200 liter vatten per person och dygn. På Umevas avloppsreningsverk på Ön tas cirka 400 liter avloppsvatten emot per sekund!

Allt hamnar i avloppet

Alla produkter du använder för att sköta din hygien och ditt hem, till exempel tvättmedel, diskmedel, tvål, schampo, hårfärgningsmedel, deodorant, tandkräm, mediciner, smink, matrester i disken, smutsen på din kropp och dina kläder och andra saker du gör rent i vatten, hamnar förr eller senare i avloppet. Även det du aktivt häller i handfatet, toaletten, diskhon, duschen, badkaret eller golvbrunnen kommer till reningsverket som ska rena avloppsvattnet så att det kan släppas ut i kretsloppet igen.

Tänk på hur du doserar

Tänk på att inte överdosera tvätt- och diskmedel och använd bara sköljmedel om du absolut måste. För att skona vår miljö är det också viktigt att du inte häller ut vätskor eller ämnen som fräter, försurar eller förgiftar i avloppet eftersom reningsprocessen inte är anpassad för att ta hand om alla giftiga ämnen. I stället hamnar de farliga ämnena i vattnet, jorden eller luften. Lämna in dem på en återvinningscentral eller miljöstation istället.

Vet du vilka saker du inte ska kasta i avloppet?

Örontops, tandtråd, bindor, tamponger och blöjor bland annat, ska inte slängas i avloppet – de kan orsaka stopp i toalett, rör och pumpar. Lägg skräpet i de vanliga soporna istället!

Handla miljövänligt!

Genom att du väljer produkter märkta med Bra miljöval eller Svanen redan i affären gör du miljön en stor tjänst. Tänk även på att diskmedel är ett jättebra rengöringsmedel som passar utmärkt att använda när du städar, istället för andra produkter.