Anpassa textstorlek
A A A
08 november 2011

Utvärdering visar: solcellerna på Hållbara Ålidhem täcker hela behovet av fastighetsel

Solcellerna som monterats på taken på Bostadens hus på Ålidhem producerar mer el än vad som förbrukas i fastighetsel. Dessutom är de lika effektiva som solceller i södra Sverige. – Resultatet av vår utvärdering är väldigt positivt, säger Lena Ahlgren, Umeå Energis projektledare för solcellerna på Hållbara Ålidhem.

Inom projektet Hållbara Ålidhem samarbetar Bostaden, Umeå Energi och Umeå kommun med att bygga om delar av stadsdelen för att göra den tryggare, trivsammare och energisnålare.

En av Sveriges största solcellsanläggningar

På taken till Matematikgränd och Geografigränd har hittills 250 kvadratmeter solceller byggts av Bostaden och Umeå Energi. När hela anläggningen står färdig år 2014 ska 2 800 kvadratmeter solceller finnas på plats på Ålidhem.

– Umeå får en av Sveriges största solcellsanläggningar, berättar Lena Ahlgren, Umeå Energis projektledare för solcellerna på Hållbara Ålidhem.

De första solcellerna togs i bruk i maj i år och i slutet av sommaren gjordes en utvärdering med ett väldigt positivt resultat.

Solcellerna på Ålidhem visade sig under sommaren producera fem gånger så mycket el som förbrukats som fastighetsel. Dessutom är de lika effektiva som solceller i södra Sverige.

– Vi är jättenöjda! Våra ljusa dagar och nätter ger oss väldigt goda resultat, säger Lena Ahlgren.

– Ja, och våra mätningar indikerar att solcellerna även på årsbasis kommer att ge oss mer el än vad som behövs som fastighetsel. Det är verkligen miljövänligt! Och än så länge är vi bara i början. Vi har många fler solceller att montera upp, säger Niklas Broddeskog, Bostadens projektledare för Hållbara Ålidhem.

Ny ventilation och värmeåtervinning

Totalt omfattas Hållbara Ålidhem av cirka 500 lägenheter, varav 130 är nybyggnationer. Inom projektet har nya tvättmaskiner installerats, som är uppkopplade mot fjärrvärmesystemet, vilket minskar elanvändningen. Husen har försetts med ny ventilation med värmeåtervinning samt energisnåla LED-lampor, och individuell mätning och debitering av el, varm- och kallvatten har installerats i lägenheterna. Därtill byggs en inglasad vinterträdgård som får användas som rekreationsplats av bland annat boende i området, och en uppfräschning av utemiljöerna genomförs.

 

För mer information, kontakta:

Albert Edman,
projektsamordnare Hållbara Ålidhem:
070-297 18 19, albert.edman@umea.se

Gun Blomquist Bergman,
kommunikationschef Umeå Energi:
070-642 46 33, gun.blomquist-bergman@umeaenergi.se

Elisabeth Lind,
kommunikationschef AB Bostaden:
070-242 81 42, elisabeth.lind@bostaden.umea.se