Anpassa textstorlek
A A A
05 oktober 2012

Tips på användbara bär i våra bostadsområden

Aronia melanocarpa eller Svart aronia som den heter på svenska är inte bara en vacker prydnad i våra bostadsområden utan användbar också.

Bild av aroniabär
Bild av aroniabär lånad från Wikipedia

Aronia tillhör rosväxterna och bland de nära släktingarna finns rönn och häggmispel. Från aroniabusken får vi det smakrika och nyttiga aroniabäret. Aroniabär innehåller mycket C-vitamin och väldigt mycket av antioxiderande fenolföreningar inklusive antocyaniner.

I Sverige planerar vi aronia mest som trädgårdsprydnad men i Östeuropa, Asien och Nordamerika odlas den för aroniabärens skull. Aroniabär är strävt syrliga men innehåller mycket C-vitamin. Plocka helst bären när de är frostbitna eller lägg dem i frysen tills de har hårdnat.

Recept på Aroniasaft

2 liter aroniabär
5 dl vatten
5 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm bensoat

Koka bär och vatten på svag värme i cirka 15 minuter. När bären skrumpnat och avgett all saft är det klart. Sila av saften i en silduk. Kläm inte ut saften utan låt den självrinna så att den inte blir grumlig. Mät sedan mängden saft. Häll i saften och rätt mängd socker i grytan och låt koka upp. Ta grytan från värmen och skumma väl. Rör ut bensoaten i lite av saften och rör sedan ner det. Häll upp på rengjorda och varma flaskor. Tillslut direkt.

Lycka till!