Anpassa textstorlek
A A A
11 juli 2012

Stort intresse för odling på Ålidhem

I slutet av maj efterlyste Studiefrämjandet och Bostaden hyresgäster på Ålidhem som ville odla egna grönsaker utanför kulturhuset Klossen. Och i ett pilotprojekt testar Bostaden odlingslådor på Historiegränd och Stipendiegränd.

Odling utanför kulturhuset Klossen på Ålidhem
Odling utanför kulturhuset Klossen på Ålidhem

Odlingarna är i full gång

Det finns ett stort intresse för odling och de cirka 30 personer som är med i gruppen som odlar eget utanför kulturhuset Klossen på Ålidhem är allt från totala nybörjare till rutinerade trädgårdsmästare.

- Frön och plantor är på plats för sommaren, så nu är det bara att vattna, rensa ogräs och med spänning vänta på de goda grödorna. Projektet är verkligen roligt, säger Anna Johansson på Studiefrämjandet.

Skördefest i augusti

Studiefrämjandet i samarbete med Bostaden erbjöd de som ville, möjlighet att odla egna grönsaker utanför Klossen på Ålidhem och förutom odlingsytan stod man även för lådor och jord. Totalt har det hållits tre träffar då man har arbetat tillsammans för att komma igång. Det har även hållits enklare föreläsningar och diskussioner och nu spirar och gror det i totalt tolv odlingslådor utanför kulturhuset. I slutet av augusti har man planerat en skördefest.

Odlingslådor utanför KLossen på Ålidhem
Några av pallkragarna utanför Klossen på Ålidhem

Pilotprojekt på Historiegränd och Stipendiegränd

På Historiegränd 24 och Stipendiegränd 2–4 testar Bostaden i ett pilotprojekt möjligheten för hyresgästerna att testa på odling i odlingslådor. Totalt är det åtta lådor fördelade på de två adresserna. Bostaden har märkt att det finns ett stort intresse för stadsodling bland hyresgästerna och detta är ett sätt att se hur väl det faller ut.

- Om det fungerar bra och odlingslådorna underhålls kan vi komma att erbjuda våra hyresgäster möjlighet till odling på fler ställen, men det blir i så fall inte förrän nästa vår när vi har utvärderat projektet, säger Nils-Erik Andersson, områdeschef på Bostadens Kundserviceavdelning.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta Nils-Erik Andersson, områdeschef på Bostaden, på nils-erik.andersson@bostaden.umea.se eller 090-17 75 72. Du kan också höra av dig till Anna Johansson, studieorganisatör på Studiefrämjandet, på 090-70 68 05 eller anna.johansson@studieframjandet.se