Anpassa textstorlek
A A A
27 oktober 2011

Sortera ditt matavfall på rätt sätt

För ett tag sedan avslutade Umeva abonnemanget för matavfallssortering i ett av våra områden. Hjälp oss bli bättre på att sortera och undvik att det händer på fler ställen.

Sopsortering_Miljohus_500.jpg 

Umeva valde att avsluta abonnemanget eftersom det vid varje tömning funnits plastpåsar istället för papperspåsar runt matavfallet. De har också varje vecka hittat vanliga sopor och metall i de bruna kärlen som bara är till för matavfall. Vi på Bostaden beklagar verkligen att våra hyresgäster i det drabbade området inte längre har möjlighet att sortera sitt matavfall.

Bostadens åtgärder

För att förhindra att Umeva skulle säga upp abonnemanget, informerade vi alla våra hyresgäster om problematiken. Trots det skedde ingen förbättring och därför beslutade Umeva att upphöra med matavfallssorteringen i det området. Tyvärr är det många av våra hyresgäster som verkligen gör ett bra jobb med sorteringen som drabbas, men vi hoppas att vi ska kunna återinföra matavfallsortering i framtiden.

Kommer abonnemanget återupptas?

Vi kommer inte att kunna återinföra matavfallssortering i det området förrän tidigast oktober 2012 eftersom Umeva har ett årsstopp. Det Umeva kräver för att återuppta abonnemanget är att matavfallssoporna är rena och att det inte finns plast eller hushållssopor i de bruna kärlen.

För dig som fortfarande har matavfallsortering:


Varför ska man bara använda papperspåsar till matavfallet?

Valet av påse har att göra med både vilken behandling man väljer för matavfallet och hanteringen hemma i köket. Umeva har valt behandlingsmetoden rötning, vilken ger den största miljönyttan eftersom man kan ta tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet. Att röta matavfall i majsstärkelsepåsar, det vill säga sådana av plast, är fortfarande relativt obeprövat och ger ofta problem i rötningsprocessen.

Papperspåsen är mer miljöanpassad och majsstärkelsepåsen, eller bio-plastpåsen, som den också kallas, består endast av cirka 50 procent majsstärkelse. Resten är polyester, framställd ur råolja. Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt framställd av förnyelsebara råvaror. Papperspåsen är väl beprövad och används i 79 procent av kommunerna i Sverige som har matavfallsåtervinning.

Undvik att påsen blir blöt!

För att undvika att påsen blir blöt och går sönder eller fryser fast i kärlen på vintern kan du låta de blöta matresterna rinna av i slasken. Har du ofta problem med att matavfallet är blött kan du också vika ihop ett tidningsblad eller en bit äggkartong och lägga i botten av papperspåsen.

Läs mer om matavfallssortering