Anpassa textstorlek
A A A
28 juni 2011

Sommarjobbare från Kongo och Afghanistan

Bostadens utemiljöteam får även i sommar hjälp av tio sommarjobbare, det här året från Kongo och Afghanistan. Handledare från Bostaden tar hand om ungdomarna och det gemensamma språket är svenska.

Precis som förra året har Bostaden även i år anställt ensamkommande flyktingungdomar som sommarjobbare. I år är de ett tiotal. Ungdomarna kommer i de flesta fall att vara placerade två och två på våra olika bostadsområden. Fyra av dem jobbar på Ålidhem, två på Carlshem och Tomtebo, en på Ersboda, tre på centrala stan.

–Ungdomarna går tillsammans med våra fastighetsskötare och trädgårdstekniker och får göra allt från att rensa ogräs till att plantera och underhålla rabatter samt måla, säger Sverker Moritz, arbetsledare på Boservice.

Handledning på svenska

Ungdomarna som är mellan 15-18 år arbetar sex timmar om dagen i tre veckor under juni och juli. Syftet med jobbet är att de ska få se hur det fungerar ute på våra arbetsplatser och även få bra förutsättningar att komma in i vårt samhälle, där svenska språket är en viktig del. Målsättningen har tidigare varit att ungdomarna inte ska jobba med någon från samma land för att på så sätt få bästa möjliga förutsättning att lära sig språket. Detta är dock inte möjligt i år.

–Ungdomarna är duktiga på att jobba och det fungerar bra att bara prata svenska när vi handleder dem i jobbet. De flesta kan och förstår en hel del svenska, trots att de inte varit i Sverige så länge, säger Sverker Moritz, arbetsledare på Boservice.

 

Ensamkommande flyktingungdomar som sommarjobbar på Bostaden 

 

Mer information:

Sverker Moritz
Arbetsledare Boservice
Tel: 070- 675 75 13

Eisabeth Lind
Kommunikationschef
Tel: 17 75 04
elisabeth.lind@bostaden.umea.se

Anna Maria Lindgren
Informatör
Tel: 17 75 24
anna-maria.lindgren@bostaden.umea.se