Anpassa textstorlek
A A A
11 maj 2015

Så får du finaste uteplatsen – tips från våra trädgårdstekniker

Vi är måna om att det är fint i rabatterna i våra områden. Det gäller även alla uteplatser. Här kommer åtta tips från våra trädgårdstekniker på hur du bäst tar hand om din uteplats.

Rabatt med rosa blommor 

  • Börja rensa platt- och rabattytor från ogräs på våren så hinner inte ogräset sprida sig. Rensa rabatterna tre till sex gånger per säsong beroende på hur täta buskarna och perennerna är.
  • Använder du komposterad kogödsel på våren blir jorden lucker, näringsrik och växterna tätare. Det gör att ogräset inte växer lika bra. Pelleterad hönsgödsel går också bra att använda. Gödsla inte senare än 15 juli.
  • Kantskär rabatter som angränsar mot gräsmattan så förhindrar du att gräs växer in från sidorna. Om du får mycket ogräs eller ris när du städar på din uteplats, kontakta din kvartersvärd så hjälper hen till med att köra bort det.
  • Tänk på att inte att lägga kullerstenar i kanterna mot gräsmattan då det försvårar skötseln.
  • Har du buskar i rabatterna, beskär några gamla grenar tio centimeter från marken varje år, antingen tidig vår eller under juli, augusti eller september. Buskarna kommer då att hålla sig livskraftiga och ge mer blomning eller frukt.
  • Låt gärna höstlöv ligga kvar under buskarna. Det gör att jorden hålls mullrik och luftig. Det bevarar dessutom fukt och håller undan ogräs.
  • Det är också viktigt att du håller uteplatsen ren och snygg. Det är till exempel inte tillåtet att förvara sopor på uteplatsen, eftersom det drar till sig fåglar eller råttor och dessutom kan det lukta illa och störa dina grannar. Tänk också på att det inte är tillåtet att mata fåglar på uteplatsen eller balkongen.

 

Om du vill ändra något på din uteplats ska du alltid kontakta din kvartersvärd innan.


Har du en jättefin uteplats? Ta gärna bilder och skicka till anna-maria.lindgren@bostaden.umea.se så kan vi visa upp din uteplats här på webben eller i vår kundtidning.

Lycka till med uteplatsen!