Anpassa textstorlek
A A A
10 oktober 2017

Rätt temperatur hemma

Vi försöker hålla en jämn temperatur i våra lägenheter, året runt. Om du tycker att det är för kallt eller för varmt finns det några saker du kan göra själv för att påverka temperaturen.

Frågor och svar om inomhustemperatur:

När sätts värmen på i min lägenhet?

Många tror att värmen sätts på vid ett visst datum, men så är det inte. Värmen startar upp automatiskt via givare som känner av utomhustemperaturen. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Vid snabba väderomslag, till exempel under höst och vinter, hinner inte alltid fastighetens värmesystem ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad.

Varför är elementen ibland kalla trots att det är kallt ute?

På elementen sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är 21 grader i rummet stängs vattenflödet i elementen av. Och efter ett tag svalnar elementen av till samma temperatur som i rummet. Det är därför man ibland kan känna att elementen är kalla fast det är minusgrader ute.

Vad händer om det blir kallare än 21 grader i rummet igen?

Då ser termostaten till att elementen blir varma igen.

Vad kan jag göra för att reglera värmen?

Tänk på att möblera värmeeffektivt. Soffor och hyllor som placeras framför elementet hindrar värmen från att sprida sig i rummet. Och tunga gardiner som hänger framför termostaten gör det svårt att känna av den genomsnittliga värmen i rummet. Termostaten luras att tro att det är varmare än det kanske är i rummet.

Om du vill ställa en soffa framför elementet ska du lämna ett mellanrum på 15–20 centimeter mellan elementet och soffan.

Har jag rätt temperatur hemma?

Är du osäker på om du har rätt temperatur i din lägenhet är du välkommen att kontakta din kvartersvärd.

Läs mer i vår folder