Anpassa textstorlek
A A A
12 november 2012

Pyttipanna bantar soppåsen

Under vecka 45 startade vi upp matavfallssortering på Mariehemsvägen 15–17 för 438 studenter. Vi återupptog även matavfallssorteringen på Krukgränd och Spanngränd för totalt 207 lägenheter. Läs om vad du kan göra för att minska ditt matavfall.

Drygt två av fem svenskar har försökt minska den mat de slänger. Det visar en undersökning från Lantmännen. Ändå hamnar fortfarande var femte matkasse i soporna.

- Att så mycket mat kastas är ett stort problem både för miljön och för den enskilda konsumentens ekonomi och det är viktigt att det uppmärksammas regelbundet. Vi vill inspirera konsumenterna att vara rädda om maten och ta hand om rester med bland annat recept och tips, säger Jenny Svederman, presschef på Lantmännen.

Bättre på att ta hand om matrester

Drygt hälften säger sig planera matinköpen bättre idag jämfört med för ett år sedan. Nästan 40 procent har blivit bättre på att ta vara på sina matrester. Vanligast är att göra en matlåda att ta med till jobbet. Den mest populära rätten att laga på rester är pyttipanna följt av omelett, wok, soppa och paj.

Blanda inte plast i matavfallet

De matrester och det matavfall som ändå blir över ska du självklart så långt det är möjligt matsortera. Men tänk på att aldrig blanda plast i matavfallet eftersom plasten gör så att matresterna inte kan tas om hand. Lägg inte heller din matavfallspåse i en plastpåse. För att undvika att påsen blir blöt och går sönder kan du istället lägga en bit av en äggkartong eller tidningspapper i botten av påsen.

Källa: sopor.nu

Blanda inte in plast i matavfallet