Anpassa textstorlek
A A A
18 januari 2019

Nytt test av Bostaden – vill skapa nyttiga flyttkedjor

Nu ger Bostaden ett antal hyresgäster, som bor i stora lägenheter med relativt låga hyror, erbjudandet att flytta till några utvalda lägenheter i sitt nybyggda hus på Östra Norrlandsgatan, Öst på stan.

Mården 

– Vi vill skapa samhällsnyttiga flyttkedjor på bostadsmarknaden. Tack vare det här hoppas vi kunna frigöra större hyresrätter med låg hyra som väldigt många efterfrågar – det tror vi gynnar Umeås utveckling, säger Jerker Eriksson, vd på Bostaden.

I dagarna får ett stort antal hyresgäster hos Bostaden hem ett kuvert med ett erbjudande om att flytta in i ett antal utvalda lägenheter i Bostadens nybyggda hus på Östra Norrlandsgatan, Öst på stan. De som får erbjudandet bor i fyror, femmor och sexor med relativt låga hyror och sämre tillgänglighet.

– Stora lägenheter med en relativt låg hyra är attraktiva. Genom att frigöra ett antal större lägenheter med sämre fysisk tillgänglighet, som till exempel avsaknad av hiss, ger vi andra i vår bostadskö möjlighet att hitta ett passande boende, säger Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden.

I arbetet med erbjudandet har Bostaden tittat på en modell som använts av Helsingborgshem.

– Deras projekt har blivit lyckade och har skapat en stor rörlighet på bostadsmarknaden i Helsingborg. Nu hoppas vi kunna skapa samma flyttkedjor här i Umeå, sager Anders Hugosson.

Han menar att fördelarna med en rörlig bostadsmarknad är många, bland annat att äldre bostäder med lägre avgifter blir tillgängliga för en ny generation hyresgäster som varken kan eller vill betala för en nyproducerad lägenhet. Det möjliggör också för hushåll att flytta till ett boende som passar dem bättre.

– Vi vill bidra med saker som kan utveckla Umeå och gynna Umeåborna. Det hoppas vi att det här erbjudandet ska göra i förlängningen, säger Anders Hugosson.

Han fortsätter:

– Om några veckor får vi se hur många av hyresgästerna som nappar på erbjudandet. Blir resultaten lyckade får vi se om vi utvecklar konceptet ytterligare i framtiden, säger Anders Hugosson.

Mer information:
Elin Olsson
Kommunikatör och presskontakt
Telefon: 070-612 55 61
E-post: elin.olsson@bostaden.umea.se