Anpassa textstorlek
A A A
29 augusti 2011

Nu klart med Bostadens köp av vindkraft

AB Bostadens ägare Umeå kommunfullmäktige har idag sagt ja till att Bostaden köper fem vindkraftverk av Umeå Energi. Övertagandet träder i kraft den 1 oktober. Genom att pröva en hållbar energikälla som vindkraft får nu Bostaden även egen kontroll över både tillgången och kostnaden för energi.

Som vi tidigare berättat i ett pressmeddelande beslutade Bostadens styrelse den 12 juli att köpa fem vindkraftverk. Syftet är framför allt att få en tryggare kostnadsutveckling för våra hyresgäster genom att hålla nere elkostnaderna, eftersom det råder en stor osäkerhet på elmarknaden idag. Samtidigt bidrar Bostaden till en hållbarare miljö.

Fakta

Vindkraftverken ska producera energi som motsvarar ungefär 50 procent av Bostadens totala behov av elförbrukning. Det vill säga den el som fastigheterna förbrukar för gemensamma utrymmen som trapphus och tvättstugor, men inte värme och hushållsel. Det handlar om ungefär 25 GWh per år. En gigawatt (1 GW) är lika mycket som 1 000 000 kilowatt. För 1 kWh kan en glödlampa med effekten 40 watt lysa i 25 timmar och en lågenergilampa med effekten 9 watt kan lysa i 111 timmar.

Vindkraftverken finns sedan 2009 i Hörnefors. De tillhör den så kallade Vindkraftpark nr 1 och ägs idag av Umeå Energi. Köpet sker inom den gemensamma kommunkoncernen och utan extra belåning för koncernen. Investeringen är långsiktigt lönsam, den har en balanserad volym, är samlad och väl avgränsad.


Mer information:

Bernt Andersson
Styrelseordförande
Telefon: 0705 16 13 92

Ann-Sofi Tapani
Vd
AB Bostaden i Umeå
Telefon: 0705 82 72 02

Elisabeth Lind
Kommunikationschef
AB Bostaden i Umeå
Telefon: 0702 42 81 42