Anpassa textstorlek
A A A
05 oktober 2015

Nu inleds fettprojekt med Umeva

I samarbete med Umeva genomför vi ett projekt för att minska mängden matfett som hälls ut i hyresgästernas avlopp. Fettet stelnar nämligen i avloppsledningarna och kan orsaka stopp och översvämningar.

Miljötrattar från Umeva 

Under 2014 uppgick våra kostnader för akuta avloppsstopp till hela 1,8 miljoner kronor. Men med några enkla sätt kan vi tillsammans minska trycket på avloppsrören, och mindre kostnader för Bostaden betyder mindre kostnader för dig som hyresgäst.

Projektet inleds i oktober

Under oktober kommer Umeva att påbörja arbetet genom att knacka dörr i några av våra områden. De startar måndag 5 oktober med att dela ut informationsmaterial och på tisdag 6 oktober mellan klockan 17.00 och 20.00 informerar de om fettet och delar ut miljötrattar. De har på sig Umeva-västar. Själva aktiviteten beräknas ta ungefär två veckor. 

Så tar du hand om fettet

Om du friterar, wokar eller steker och får mycket fett över ska du inte hälla ut det i avloppet eftersom det klibbar igen rören. Häll istället matfettet i en flaska eller förpackning till exempel med hjälp av en miljötratt som du skruvar fast på en pet-flaska. När flaskan är fylld lägger du den i de brännbara hushållssoporna. På så vis tas energin i fettet till vara.

Om du lagar mat och det endast blir lite fett i pannan ska du bara torka ur den med hushållspapper som du sedan lägger i komposten eller hushållssoporna.