Anpassa textstorlek
A A A
11 januari 2011

Några enkla råd när det är kallt

Vi försöker hålla en jämn temperatur i våra lägenheter, året runt. Om du tycker att det är för kallt eller för varmt i lägenheten finns det några saker du kan göra själv för att påverka temperaturen.

Lagom varmt?

Om du har +21 grader C eller varmare inomhus, slår termostaten av och elementet blir kallt. Det är alltså helt normalt.
Om temperaturen är någon grad för låg, ska du kontrollera att termostaten är rätt inställd. Om temperaturen fortfarande är för låg eller för hög ringer du din kvartersvärd så hjälper hon eller han dig.

Täck inte för elementet

Det ska finnas en luftspalt (ett utrymme) både ovanför och nedanför elementet eftersom luften måste kunna cirkulera. Om du absolut vill ställa en soffa framför elementet, lämna ett mellanrum på 15-20 centimeter.

Långa gardiner lurar termostaten

Om gardinerna täcker termostaten blir avkännaren lurad. Det kan ge flera grader lägre rumstemperatur. Dra därför gardinerna åt sidan så att termostaten kan känna av rumstemperaturen.

Vrid på termostaten några gånger

Ett normalt element är varmare upptill än nertill. Ju kallare ute, desto varmare känns elementet. Ibland kan det dock bli stopp i reglaget i termostaten. Om ditt element inte blir varmt på vintern, kan du vrida termostatventilen fullt ut och tillbaka några gånger. Lämna sedan termostaten i fullt öppet läge, det vill säga vrid motsols till det tar stopp. Då ska elementet bli varmt på en kvart.