Anpassa textstorlek
A A A
19 september 2014

Mycket mat slängs i avloppet varje år

Enligt en studie utförd på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket häller svenska hushåll ut cirka 224 000 ton mat och dryck i avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person. Mycket som hälls ut hade kunnat ätas eller drickas.

- Att titta på det vi häller ut via avloppet har aldrig gjorts tidigare och studien ger oss värdefull kunskap om de totala mängderna matavfall som hushållen slänger, berättar Christina Jonsson, samordnare för avfallsstatistik på Naturvårdsverket.

Räknat per person hälls i genomsnitt 26 kilo mat eller dryck i avloppet varje år. Det är mest kaffe eller te samt mejeriprodukter som hälls ut.

81 kg matavfall i soppåsen

Utöver det som slängs i avloppen visar tidigare undersökningar att svenskarna slänger 81 kilo matavfall per person och år i soppåsen. Av dessa beräknas 28 kilo per person och år vara mat som hade kunnat ätas istället för att slängas.

Den totala mängden mat som slängs är alltså 107 kilo per person och år. Totalt beräknas hälften av detta vara onödigt avfall som hade kunnat ätas eller drickas.

Det här hälls ut i avloppet

  • Kaffe/te 38 procent
  • Mejeriprodukter 25 procent
  • Drycker (exempelvis saft, läsk, vin, öl) 11 procent
  • Fast avfall som ris, pasta, flingor 10 procent
  • Sås och soppa 10 procent
  • Sött (glass och sylt med mera) 2 procent
  • Övrigt flytande matavfall (exempelvis rått ägg och tomatpuré) 4 procent

Läs hela studien

Tänk på att

  • Fett och annat som slängs i avloppet leder till stopp och skapar problem i Bostadens och Umevas vattenledningar.
  • Mycket av maten som slängs hade gått att äta. Tips på hur du kan minska matslöseriet
  • Bostaden erbjuder möjlighet till matavfallssortering i nästan hela beståndet.

Läs mer om sopor och källsortering


Källor: sopor.nu och Livsmedelsverket