Anpassa textstorlek
A A A
17 november 2011

Moritzska gården med i Umeå höstljus

Under årets upplaga av festivalen Umeå höstljus 18-27 november med temat Mina drömmars stad, kommer fasaden på Moritzska gården att ljussättas.

Moritzska gården under festivalen Höstljus i november 2011 

Ljusfestivalen består i år av 23 installationer placerade runt en promenadslinga i centrala Umeå. I år ljussätts även Moritzska gården, huvudkontor för AB Bostaden, i samband med festivalen. Kurth Edman, energitekniker på Bostaden och delaktig i projektet med ljussättningen, berättar:

– Moritzska kommer att belysas hela vintern, inte bara under ljusfestivalen. Och sedan fattas beslut om belysningen ska bli permanent eller inte.

Mer belysning som tar mindre energi

Kurth Edman berättar att all befintlig belysning i rabatterna och på Bostadenskylten vid Moritzska har bytts ut. Byggnaden är rikt utsmyckad med detaljer som lyfts fram på ett intressant sätt med hjälp av belysningen. Och trots att huset får mer belysning än tidigare går det åt 660 kWh mindre energi per år i och med den nya belysningen, något som går helt i linje med Bostadens miljötänk där energieffektiva lösningar är en viktig del.

Teknik: Armatur Prismalence Polaris
Ljuskälla: Keramisk metallhalogen 35W, 4200 grader kelvin, blandad Prismalence optik

Ritades av C F Sandgren

Moritzska gården är en äldre träbyggnad ritad av C F Sandgren 1891 för C G Moritz räkning. Han donerade huset 1891
till Umeå stad. Byggnaden var tidigare placerad i centrala staden vid Rådhusesplanaden och flyttades 1983 till sin nuvarande plats i hörnet av Östra Kyrkogatan-Storgatan.