Anpassa textstorlek
A A A
19 augusti 2011

Mindre miljömedveten efter semestern?

Många är sämre på att källsortera under semestern då man kanske är på resande fot eller tycker att det är krångligt på annat sätt. Men kom ihåg att fortsätta sortera dina sopor även när du är tillbaka i vardagslunken.

Stora skillnader mellan de som bor i villa och flerfamiljshus

Omkring 60 procent av det som läggs i en genomsnittlig soppåse består av matavfall, förpackningar eller tidningar. Hos de som saknar särskild insamling av matavfall är siffran närmare 80 procent. Det visar en undersökning från Avfall Sverige. Generellt sett är villaägare bättre på att sortera ut återvinningsbara material. Hushåll i villa med utsortering av matavfall och fyrafackskärl är bäst på att sortera. Särskilt stora blir skillnaderna när vi tittar på matavfallet. Bland de lägenheter som har separat insamling av matavfall sorteras bara knappt hälften verkligen ut. I villorna landar man på 77 procent.

273 150 kg matavfall

Du som bor i Bostadens fastigheter kan återvinna det mesta, som papper och tidningar, plast, metall, glas samt matavfall. Under 2010 återvann våra hyresgäster 273 150 kg matavfall och allt eftersom både vi och våra hyresgäster blir mer vana att sortera, kommer med säkerhet den vikten att öka - och det är bra för miljön!

Visste du att:

  • Varje svensk ger upphov till nästan 100 kg matavfall per år, främst grönsaks- och fruktrester.
  • Av det utsorterade matavfallet från ett hushåll med fyra personer kan man producera gas som räcker för att köra bil 7,2 km per vecka.
  • Använda mjölkpaket kan bli nya förpackningar om de lämnas in. Om alla mjölkpaket återvanns skulle man spara över 100 000 träd. Det är lika mycket som 100 fotbollsplaner. Ett ton returpapper sparar 14 normalstora träd och pappersfibrer tål att återanvändas 5-7 gånger innan de förlorar i styrka.

 

Sopsortering_Miljohus2_500.jpg