Anpassa textstorlek
A A A
01 november 2012

Ljus i höstmörkret

I Sverige använder vi totalt cirka 300 miljoner värmeljus varje år och den här tiden på året är det extra mysigt med ljus som lyser upp i mörkret. Men tänk på miljön och återvinn metallhöljet.

Värmeljus 

Höljet är tillverkat av aluminium och ska sopsorteras som metallförpackning - då kan 95 procent av energin och 100 procent av metallen sparas. Skulle alla behållare återvinnas motsvarar det ett utsläpp av 1000 ton koldioxid.

Den lilla metallbiten som veken sitter fast i är av stål och kan pillas bort. Lägg den sedan i metallåtervinningen tillsammans med höljet till värmeljuset.

Gamla husmorstips

Om olyckan är framme och du får stearinfläckar på duken, är det lättare att ta bort om du först lägger den i frysen eller kyler med en isbit. Du kan även lägga en bit hushållspapper över fläcken och stryka ovanpå pappret med ett strykjärn på låg värme. Är det fortfarande fettfläckar kvar kan du ta bort det med till exempel diskmedel.

Glöm inte att släcka ljuset när du går ut ur rummet

Tänk på att aldrig lämna ett brinnande ljus utan uppsikt och ta för vana att alltid blåsa ut ljusen när du lämnar rummet.

Vi önskar dig en trevlig Allhelgonahelg!

Källa: Råd och Rön