Anpassa textstorlek
A A A
19 september 2011

Kasta soporna innan du går in i soprummet!

Nu inför Bostaden i samarbete med Umeva ett nytt system för att sortera matavfall som också medför en bättre källsortering. Först ut är Nydalahöjd som kommer att få sammanlagt 5 djupbehållare som grävs ner mellan 50 cm och 3 meter i marken och placeras utanför soprummen.

- Det här kommer att underlätta källsorteringen men också ge en mycket bättre lukt inne i våra soprum, säger Jeanette Forssén på Bostaden. Våra hyresgäster kommer att märka en klar förbättring då vi får mer utrymme för källsortering. 

Djupbehållare placeras utanför de vanliga soprummen och där ska hyresgästerna kasta matavfall respektive hushållsavfall. I de vanliga soprummen sorterar hyresgästerna sedan övriga sopor som ska källsorters. Djupbehållarna för matavfall är låsta för att säkerställa kvaliteten på det som sorteras där. Slängs till exempel en vanlig soppåse bland matavfallet blir allt förstört och måste gå till förbränning istället för att återvinnas till biogas. 

- Förutom att källsorteringen får större ytor kommer det här nya systemet att innebära att antalet hämtningar med backande sopbil kan minskas, vilket ger en säkrare boendemiljö, säger Jan-Olof Åström, ansvarig för projektet på Umeva.

De första djupbehållarna grävs alltså ner på Nydalahöjd, sedan är det dags för Flintvägen, Matematikgränd och Himlastigen. Alla behållare beräknas vara på plats senast i slutet av oktober.

Utvärderas innan de sätts upp i fler bostadsområden

Innan djupbehållarna grävs ner i fler bostadsområden kommer det här systemet att utvärderas av Umeva och Bostaden.  Införandet av djupbehållare är ett led i att ständigt arbeta med nya smarta och hållbara lösningar som förbättrar miljön.

 

Djupbehållare 

Bild på djupbehållarna
En högupplöst bild på djupbehållarna finns i Bostadens bildbank för pressen: http://www.synk.nu/Bostaden/bostadenpress.jsp

 

Mer information:
Jeanette Forssén
Arbetsledare Boservice
Telefon: 070-628 72 11
jeanette.forssen@bostaden.umea.se

Jan-Olof Åström
Utvecklingsingenjör, Umeva
Telefon: 070-341 67 87
Mejl: jan-olof.astrom@umeva.se

Elisabeth Lind 
Kommunikationschef 
Telefon: 070-242 81 42 
Mejl: elisabeth.lind@bostaden.umea.se